Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 06 Aug 2006 16:09:01 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 49
Message-ID: <4...@u...de>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
iLLHUMm2RWyGDmURTFtvIgrjlSNDhbaFl6gYkql7HLilavOWaasr3/9CuO
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274901
Ukryj nagłówki
Marchewka schrieb:
>> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze
>> przewodzące, coby prąd się w nich mógł indukować.
>
> Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
> inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki
> producent... ;-)
może ;-)
>> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
>
> Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)
przewodzą, tylko niekoniecznie dobrze. Sprawdzone ;-)
>> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle.
>> Dlatego warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje
>> się do kuchni indukcyjnej.
>
> Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p.
> idukc. jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek
> kupować. Też sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki
> podałam wcześniej.
niekonieczne.
>> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
>> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
>> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady,
>> że potrzeba specjalnych garnków.
>
> Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam
> nawet z takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście
> wielowarstwowe dno jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest
> 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają
> się garnki i patelnie z IKEI 365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie,
> zwłaszcza te w zestawie.
na tym specjalność polega. Na płycie normalnej lub halogenowej możesz
gotować w szklanych naczyniach, na przykład.
>> A i tak osobiście wolę gaz ;-)
>
> Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)
ja też nie. Palnik gazowy ma większą moc od płyty indukcyjnej. ;-)
Waldek
|