« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-16 18:47:36
Temat: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie
go zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń
ma trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
No żesz qrna, pomocyyy... Jak długo Wy trzymacie mięso w lodówce?
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-16 19:04:30
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?Mięso właściwie nie powinno wogule leżakować w lodówce bo kupione w sklepie
pewnie już tam trochę leżało. Mięso należy odrazu zamrozić lub zamarynować.
Skoda mięsa ale bardziej zdrowia.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:er4u7q$lmd$1@inews.gazeta.pl...
> Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie go
> zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń ma
> trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
> Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
> nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
> No żesz qrna, pomocyyy... Jak długo Wy trzymacie mięso w lodówce?
> Ania
> --
> *****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
> ******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
> "Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
> możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-16 19:08:43
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?Dnia 16-02-2007 o 19:47:36 @nn <a...@g...pl> napisał(a):
> Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie
> go zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń
> ma trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
> Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
> nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
> No żesz qrna, pomocyyy... Jak długo Wy trzymacie mięso w lodówce?
> Ania
Kurczaka (nie karkówkę) (kupionego nieżywego, bez lodówki)
- do pierwszych ponownych oznak życia.
Antek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-16 20:04:12
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?"@nn" <a...@g...pl> wrote in message
news:er4u7q$lmd$1@inews.gazeta.pl...
> Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie go
> zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń ma
> trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
> Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
> nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
> No żesz qrna, pomocyyy... Jak długo Wy trzymacie mięso w lodówce?
osobiscie wyrzucilabym. jesli mieso nie uzywam w tym samym dniu
zamrazam. jesli wiem na 100%, ze go uzyje na dzien nestepny to niekiedy go
zostawiam w lodowce, ale zaraz z rana go juz pichce.
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-16 21:54:00
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?On Fri, 16 Feb 2007 19:47:36 +0100 I had a dream that @nn <a...@g...pl> wrote:
>Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie
>go zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń
>ma trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
>Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
>nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
Wytruć nie wytrujesz. Nasi przodkowie nie mieli lodówek i mięso jedli
często takie, którego u nas się pies nie chwyci. Przodkowie przeżyli,
spłodzili nas, nie było tak źle :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-16 23:35:48
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?Grzegorz Janoszka napisał(a):
> Wytruć nie wytrujesz. Nasi przodkowie nie mieli lodówek i mięso jedli
> często takie, którego u nas się pies nie chwyci. Przodkowie przeżyli,
> spłodzili nas, nie było tak źle :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi - jednak zjadłam i jeszcze żyję, to może
faktycznie nie bedzie tak źle.
Zapach w trakcie pieczenia (profilaktycznie piekłam 3,5h) faktycznie był
trochę inny, ale w smaku jakiejś wielkiej różnicy nie wyczułam.
Jedno jednak jest pewne - powtarzać tego nie zamierzam.
Kurde, wszystko przez tę sesję - dobrze, że się już skończyła... ufff.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-18 15:16:40
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?@nn napisał(a):
> Dzięki wszystkim za odpowiedzi - jednak zjadłam i jeszcze żyję, to może
> faktycznie nie bedzie tak źle.
> Zapach w trakcie pieczenia (profilaktycznie piekłam 3,5h) faktycznie był
> trochę inny, ale w smaku jakiejś wielkiej różnicy nie wyczułam.
> Jedno jednak jest pewne - powtarzać tego nie zamierzam.
> Kurde, wszystko przez tę sesję - dobrze, że się już skończyła... ufff.
Pewnie dodali innego uzdatniacza tym razem;-)ja karkówkę tez marynuje 2
dni, a jeden dzien to spokojnie lezy w lodowce.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-19 10:16:05
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?
spokojnie wytrzyma kilka dni a w przypadku wołowiny nawet do 10 czasem
14 dni z tym że temperatura około 1 stopnia jest optymalna/.
rady żeby mięso zaraz po zakupie zamrozić włóż miedzy bajki.
mięso ma tendencję do dojrzewania staje sie bardziej kruche delikatniejsze.
pozdro piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-19 11:32:48
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?
"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:erbted$b2r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> rady żeby mięso zaraz po zakupie zamrozić włóż miedzy bajki.
> mięso ma tendencję do dojrzewania staje sie bardziej kruche
> delikatniejsze.
Moja znajoma zawodowy szef kuchni tez mi tak odpowiedziala,jak sie
skrzywiłam na jagniecine w kolorach, które zmusiłyby mnie do wrzucenia tego
miesa do kosza, a ona powiedziala, że takie mieso dopiero nadaje sie do
pieczenia i ma smak, a swiezym mozna sie co najwyzej zatruc.Dodam,ze była to
Niemka z obsesja na punkcie poprawnego przechowywania zywnosci, zeby nie
było, ze niechlujna jakas:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-19 18:12:43
Temat: Re: Po jakim czasie mięso przestaje się nadawać do użycia?Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:er4u7q$lmd$1@inews.gazeta.pl...
> Kurde! Mam problem - kupiłam karczek, leżał 2 dni w lodówce, następnie
> go zamarynowałam i leżał kolejne 1,5 dnia. Teraz się piecze, ale pieczeń
> ma trochę inny niż zwykle zapach i qrka nie wiem co zrobić.
> Z jednej strony trochę mi szkoda wyrzucić kilogram karkówki, a z drugiej
> nie mam zamiaru wytruć rodziny :/
> No żesz qrna, pomocyyy... Jak długo Wy trzymacie mięso w lodówce?
> Ania
mieso jest zdatne do uzycia, zanim wpierdylom je muchy. dlatego warto sie
spieszyc
spoznialskim pozostale swieza kupa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |