Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Podbicie krwinek - praktyczne porady
Date: Thu, 17 May 2007 14:52:39 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 22
Message-ID: <f2hj67$9u4$1@inews.gazeta.pl>
References: <s...@m...ant.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-7194.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1179406343 10180 84.40.137.26 (17 May 2007 12:52:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 May 2007 12:52:23 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <s...@m...ant.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: marcin-ka
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:59251
Ukryj nagłówki
maciek kanski pisze:
> Proszę o porady praktyczne, w jaki sposób można podnieść:
> - czerwone krwinki (mam 4.24 norma od 4.6)
> - hemoglobina (mam 13.1 norma od 14.0)
> - hematokryt (38% norma od 41)
>
> W teorii powiedzmy, że wiem (czerwone mięso, śledzie, szpinak, wątróbki,
> kaszanki), ale jeżeli ktoś praktycznie uporał się z tym problemem to proszę
> o przykłady.
Problemu nie mialem, ale skoro teoria nie dziala w praktyce, to moze
postawic te pierwsza na glowie? Z wymienionych przez Ciebie produktow
jadam jedynie szpinak, i to niezbyt czesto (moze 2-3 razy w miesiacu), a
morfologie mam wzorcowa. Poza tym nie odstajesz az tak mocno od
widelek, by bylo czym sie zamartwiac, IMHO. Powiem wiecej: wg ksiazeczki
"Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja" (wyd. 2
rozszerzone, F. Kokot i S. Kokot, PZWL, Warszawa 1997) zarowno twoje
erytrocyty, jak i hemoglobina sa w normie (widelki dla mezczyzn
odpowiednio: od 4,2 do 5,4 * 10^12/l oraz od 13 do 18 g/dl). Obnizony
hematokryt moze byc IIRC (ale glowy sobie za to uciac nie dam) wynikiem
oslabienia organizmu jakas niedawna infekcja.
|