Data: 2007-05-17 12:52:39
Temat: Re: Podbicie krwinek - praktyczne porady
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
maciek kanski pisze:
> Proszę o porady praktyczne, w jaki sposób można podnieść:
> - czerwone krwinki (mam 4.24 norma od 4.6)
> - hemoglobina (mam 13.1 norma od 14.0)
> - hematokryt (38% norma od 41)
>
> W teorii powiedzmy, że wiem (czerwone mięso, śledzie, szpinak, wątróbki,
> kaszanki), ale jeżeli ktoś praktycznie uporał się z tym problemem to proszę
> o przykłady.
Problemu nie mialem, ale skoro teoria nie dziala w praktyce, to moze
postawic te pierwsza na glowie? Z wymienionych przez Ciebie produktow
jadam jedynie szpinak, i to niezbyt czesto (moze 2-3 razy w miesiacu), a
morfologie mam wzorcowa. Poza tym nie odstajesz az tak mocno od
widelek, by bylo czym sie zamartwiac, IMHO. Powiem wiecej: wg ksiazeczki
"Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja" (wyd. 2
rozszerzone, F. Kokot i S. Kokot, PZWL, Warszawa 1997) zarowno twoje
erytrocyty, jak i hemoglobina sa w normie (widelki dla mezczyzn
odpowiednio: od 4,2 do 5,4 * 10^12/l oraz od 13 do 18 g/dl). Obnizony
hematokryt moze byc IIRC (ale glowy sobie za to uciac nie dam) wynikiem
oslabienia organizmu jakas niedawna infekcja.
|