Data: 2003-03-07 06:19:52
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywcze
Od: Seva <n...@p...do.stopki.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta Wieszczycka <m...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:b48f79$41f$1@atlantis.news.tpi.pl:
> Ma ktoś może informacje na powyższy temat? Może coś jest w sieci?
Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy. A jesli chodzi o info o
niej, to jedyne co mogę zaproponować, to poniższy tekst:
"Liście pokrzywy zawierają znaczne ilości witaminy C, nadto witaminy
B2, E, K, barwniki karotenowe, kwasy organiczne, histaminę, chlorofil,
sole mineralne. [...]
Pokrzywa jest zalecana w leczeniu awitaminozy wiosennej; działa
wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi (w kuracji
przeciw cukrzycy). Wpływa na procesy przemiany materii. Działanie
lecznicze pokrzyw jest w zasadzie wielostronne."
Z książki Wiktora Pajora "Przyprawy Ziołowe w Kuchni".
--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279
|