Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Problem z wolowina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Problem z wolowina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-28 21:06:05

Temat: Problem z wolowina
Od: "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich. Czytuje grupe od jakiegos czasu, i wlasnie zdecydowalam na
"ujawnienie" sie.

Od niedawna (zaledwie 3 miesiace) jestem mezatka i gotowanie pochlania
znacznie wiecej mojego czasu niz dotychczas :-) A moim zasadniczym problemem
jest wolowina. Probowalam zrobic pieczen - najzwyklejsza, ale za kazdym
razem jest albo:
a. wysuszona
b. za twarda
c. spalona.
Prosze, podajcie jakis baaardzo prosty przepis na pieczen wolowa - i jak ja
przygotowac zeby uniknac moich wpadek?

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-29 20:53:30

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aunks7$r9q$1@news.tpi.pl...
> razem jest albo:
> a. wysuszona
> b. za twarda
> c. spalona.
> Prosze, podajcie jakis baaardzo prosty przepis na pieczen wolowa - i jak
ja
> przygotowac zeby uniknac moich wpadek?
>

kupic legawe, poledwice wolowa, wsadzic wczescniej wysmarowana ulubionymi
przyprawami i sosem sojowym do brytwanny, podlac woda, piec dlugo, kilka
godzin, w trakcie pieczenia raczej podlewac woda, ktora bedzie ubywac.
Skruszeje i wytworzy sie pyszny ciemny sos. Bardzo lubie taka wolowine na
obiad z ziemniakami albo na zimno na chleb :)

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 08:29:54

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: Zygmunt <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> kupic legawe, poledwice wolowa, wsadzic wczescniej wysmarowana ulubionymi
> przyprawami i sosem sojowym do brytwanny, podlac woda, piec dlugo, kilka
> godzin, w trakcie pieczenia raczej podlewac woda, ktora bedzie ubywac.
> Skruszeje i wytworzy sie pyszny ciemny sos. Bardzo lubie taka wolowine na
> obiad z ziemniakami albo na zimno na chleb :)
>
> wkn
>
Może być też zrazowa, ale przed pieczeniem chyba trzeba najpierw
obsmażyć ze wszystkich stron?
POzdrawiam - Zygmunt


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 09:52:37

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka W. <a...@N...gazeta.pl> wrote:


> jest wolowina. Probowalam zrobic pieczen - najzwyklejsza,

Co to znaczy najzwyklejsza? Podstawowa sparwa -- pieczen duszona czy z
piekarnika? Zakladam, ze chodzi Ci o pieczen z piekarnika.

> ale za kazdym
> razem jest albo:
> a. wysuszona

Pieczesz za dlugo i/lub w zbyt chlodnym piekarniku. Temperatura
pieczenia powina wynosic 225-250 stopni C. Byc moze niepotrzebnie
otwierasz piekarnik podczas pieczenia. Wtedy ucieka z niego para wodna,
ktora uszla z miesa. Mieso zacznie na nowo odparowywac zawarta w nim
wode i wyschnie. A wody do piekarnika nie wolno dolewac, bo nadmiar
wilgoci nie pozwoli utworzyc ladnie spieczonej skorki. Miesa nie nalezy
podlewac, ani polewac, woda czy sosem z niego wyplywajacym. Co najwyzej
dac dwie trzy lyzeczki wody do brytfanny przed pieczeniem, a w trakcie
pieczenia mozemy ewentualnie raz otworzyc piekarnik i polac mieso
roztopionym maslem.
Mieso przed pieczeniem nalezy posmarowac oliwa lub roztopionym maslem.
Mozna tez je szybko obsmazyc na duzym ogniu, tyle, by zarumienila sie
powierzchnia, a w srodku pozostalo surowe.
Nie nalezy piec mieso wyjetego wprost z lodowki. Czasy i temperatury
pieczenia podawane sa dla miesa o temperaturze przynajmniej pokojowej
lub nieco nizszej.

> b. za twarda

To zalezy przede wszystkim od jakosci miesa. Ale tez moze byc mieso
zbyt swieze. Zwlaszcza mieso w supermarketach bywa sprzedawane zbyt
predko po ubiciu. Skrop swieze mieso goracym octem i zostaw na dobe do
trzech. Kto lubi moze mieso na kilka godzin wlozyc do jakiejs marynaty,
zwlaszcza, jezeli wyglada na twarde, pochodzace ze starej krowy. Mozna
tez mieso ktore wyglada na twarde zbic przed pieczeniem palka.
Mozna kupic w sklepach preparat f-my Kotany zmiekczajacy mieso przed
pieczeniem.

> c. spalona.

Jak spalona? Cala? To znaczy, ze zapomnialas wyjac mieso z piekarnika.
;-)


Czas pieczenia wolowiny wynosi 15-16 min na pol kilograma dla mniejszych
kawalkow. Dla kowalkow powyzej 1,8 kg 10-12 min na pol kilograma.
Krocej, jezeli mieso wstepnie obsmazymy. To sa czasy zalecane w kuchni
francuskiej, ktora lubi, by mieso pozostalo w srodku krwiste. Wg.
zalecen francuskich temeperatura w samym srodku upieczonego kawalka
wolowiny nie powinna przekroczyc 30 stopni C. Kto tego nie lubi, moze
czas pieczenia nieco wydluzyc.
Dla poledwicy czasy pieczenia w przeliczeniu na pol kilo wygladaja
nastepujaco: 10-12 minut dla pieczeni krwistej, 11-13 dla rozowej, 13-14
dla dobrze upieczonej.
Mam nowa kuchenke z piekarnikiem elektrycznym. Jeszcze w niej miesa nie
pieklem. W jej instrukcji podaja krotsze czasy pieczenia wolowiny. Dla
kawalka pow. 1 kg. 5-6 min dla pieczeni krwistej, 6-8 dla rozowej, 10-11
dla dobrze wypieczonej. Jednak wydaje mi sie to podejrzanie krotko.

Najlepiej piec na roznie, tylko w ten sposob mieso bedzie upieczone
rowno. Sa teraz takie piekarniki z roznem.

Gotowania mozna sie nauczyc, mistrzem pieczenia trzeba sie urodzic
(Brillat-Savarin)

Powodzenia i smacznego

Wladyslaw



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 10:09:47

Temat: Re: Problem z wolowina (do WL)
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Witaj znowu, jest tyle nowych osob na grupie, ze Twoja obecnosc jest wrecz
niezbedna. Odzywaj sie jak najczesciej.
Wszystkiego dobrego w 2003. Ulka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 12:20:50

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1fnzslp.ac8d0t1fua5puN%wlos@tele.com.pl...
.
> Nie nalezy piec mieso wyjetego wprost z lodowki. Czasy i temperatury
> pieczenia podawane sa dla miesa o temperaturze przynajmniej pokojowej
> lub nieco nizszej.> Czas pieczenia wolowiny wynosi 15-16 min na pol
kilograma dla mniejszych
> kawalkow. Dla kowalkow powyzej 1,8 kg 10-12 min na pol kilograma.
> Krocej, jezeli mieso wstepnie obsmazymy. To sa czasy zalecane w kuchni
> francuskiej, ktora lubi, by mieso pozostalo w srodku krwiste. Wg.
> zalecen francuskich temeperatura w samym srodku upieczonego kawalka
> wolowiny nie powinna przekroczyc 30 stopni C.

i te de... i te pe...
Wladyslawie! Ran twoich niegodnam calowac. Ale chce Ci powiedziec, ze po 10
latach chyba pierwszy raz skusze sie na zrobienie pieczeni wolowej. Nigdy
dotad sie ni powazylam. Ale Twoj wywod przekonal mnie, ze to si moze udac. W
przyszlym roku ;)))

Pozdrawiam i ciesze sie, ze wrociles.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 14:51:28

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zygmunt" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3E100402.5000802@poczta.onet.pl...
> >
> >
> Może być też zrazowa, ale przed pieczeniem chyba trzeba najpierw
> obsmażyć ze wszystkich stron?
> POzdrawiam - Zygmunt
>
>

ja czasem obsmazam, a czasem nie, zalezy czy akurat mam lenia :)
Ale i tak wychodzi

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 14:57:15

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1fnzslp.ac8d0t1fua5puN%wlos@tele.com.pl...

> A wody do piekarnika nie wolno dolewac, bo nadmiar
> wilgoci nie pozwoli utworzyc ladnie spieczonej skorki. Miesa nie nalezy
> podlewac, ani polewac, woda czy sosem z niego wyplywajacym. Co najwyzej
> dac dwie trzy lyzeczki wody do brytfanny przed pieczeniem, a w trakcie
> pieczenia mozemy ewentualnie raz otworzyc piekarnik i polac mieso
> roztopionym maslem.

o czesc, obys zostal tu na dluzej!!!
A czemu nie mozna dolewac?? A ja czasem dolewam, jak zabraknie, a i tak
wychodzi cos w rodzaju spieczonej skorki:) Moze mam jakas dziwaczna forme,
hm...
Ale jesli chodzi o fachowa pieczen do pokrojenia w plastry, to fakt, masz
racje, zwracam honory i tak dalej :) Ale dopiero sie ucze.
Teraz bede czekac na Twoje fachowe sprostowania, troche nam tu tego
brakowalo, hehehe, tych dyskusji :)

pozdrawiam serdecznie
Dorota B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-30 18:57:50

Temat: Re: Problem z wolowina
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>> b. za twarda
>
>To zalezy przede wszystkim od jakosci miesa. Ale tez moze byc mieso
>zbyt swieze. Zwlaszcza mieso w supermarketach bywa sprzedawane zbyt
>predko po ubiciu. Skrop swieze mieso goracym octem i zostaw na dobe do
>trzech. Kto lubi moze mieso na kilka godzin wlozyc do jakiejs marynaty,
>zwlaszcza, jezeli wyglada na twarde, pochodzace ze starej krowy. Mozna
>tez mieso ktore wyglada na twarde zbic przed pieczeniem palka.
>Mozna kupic w sklepach preparat f-my Kotany zmiekczajacy mieso przed
>pieczeniem.
>
>Powodzenia i smacznego
>
>Wladyslaw
>
>
albo mozna oblozyc papaja (paw-paw) razem z marynata - ma w sobie
jakies cos (enzym??), ktory zmiekcza...podobno tez wodka
zmiecza...ale ...nie juz nic nie napisze ;|))

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-01 12:45:35

Temat: Re: Problem z wolowina (do WL)
Od: "Agnieszka W." <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Po pierwsze to bardzo dziekuje, za taki dokladny opis postepowania, zrobie
kolejna przymiarke do wolowiny :-)

> Co to znaczy najzwyklejsza? Podstawowa sparwa -- pieczen duszona czy z
> piekarnika? Zakladam, ze chodzi Ci o pieczen z piekarnika.

Wlasciwie mialam na mysli duszona, ale z piekarnika tez mi nie wychodzi :-(
Opisze Ci troszke moje nieudolne proby. Wlasciwie to juz dawno
zrezygnowalabym z pieczeni wolowej, gdyby nie moja mama, ktora twierdzi, ze
pieczen duszona jest najlatwiejsza potrawa do przyrzadzenia na obiad.

> A wody do piekarnika nie wolno dolewac, bo nadmiar
> wilgoci nie pozwoli utworzyc ladnie spieczonej skorki. Miesa nie nalezy
> podlewac, ani polewac, woda czy sosem z niego wyplywajacym. Co najwyzej
> dac dwie trzy lyzeczki wody do brytfanny przed pieczeniem, a w trakcie
> pieczenia mozemy ewentualnie raz otworzyc piekarnik i polac mieso
> roztopionym maslem.
ok, mama mowila mi (na razie to moj jedyny pomocnik :-), ze pieczen, nalezy
koniecznie podlewac, zeby nie wyschla. W piekarniku pieklam, i po prostu z
zewnatrz pieczeni zamiast chrupiacej skorki utworzyla sie gruba warstwa
wysuszonego miesa, ktore ciezko bylo ugryzc. Bylo troche sosu w brytwance,
wiec moze za dlugo sie piekla? Nie wiem co bylo przyczyna. Jak temu
zapobiec?

> > c. spalona.
> Jak spalona? Cala? To znaczy, ze zapomnialas wyjac mieso z piekarnika.
nie cala, - to dotyczy pieczeni duszonej, byla maragryna i miesko dusilo sie
pod przykryciem na malym ogniu, a potem nagle (nie dopilnowalam) i juz bylo
przypalone, bo braklo tluszczu w garnku :-( Mam nad nim stac i go pilnowac?
Przez 2 godziny?

Bede wdzieczna za dodatkowe uwagi dotyczace pieczeni duszonej.
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jałowcówka :-))
BABKA JOGURTOWA
Re: Wok - do czego to słuzy?
śnieg
Re: Mam plaster

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »