« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-03-14 09:46:19
Temat: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwasW dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Ponieważ świeżoupieczonego chleba zostało już tylko pół bochenka, he, he
> :-) trzeba pomyśleć nad upieczeniem następnego...
>
> Tym razem zamiast drożdzy chcę użyć zakwasu żytniego i mam nadzieję, że
> smak chleba zyska na charakterze.
>
> Czy ktoś, kto się zna na pierkarstwie pomógłby przeliczyć/oszacować
> składniki?
>
> Oryginalny przepis wołał o 3 filiżanki mąki pszennej (w moim przypadku
> wyszło jej 440gram) i 1 5/8 filiżanki wody (wyszło mi około 365gram).
>
> Zakwas żytni jaki robię od dawna u siebie powstaje mi przez zmieszanie
> równych objętościowo ilości mąki żytniej i wody, co wychodzi około 100
> gram mąki na 150 gram wody.
>
> Załóżmy, że dam 125g zakwasu (w którym będzie 50gram mąki żytniej i 75
> gram wody) to czy wystarczy jak doleję 290 gram wody i dosypię 390 gram
> mąki pszennej?
>
> Czy ubytek 50 z 440 gram mąki pszennej (zastąpienie jej mąką żytnią z
> zakwasu) nie spowoduje zbyt dużego ubytku w ilości glutenu (11%)?
>
> Wychodzi mi z tego, że trzeba dać:
> 1) 125 gram zakwasu o 150 hydracji
> 2) 390-400 gram mąki pszennej chlebowej
> 3) 290-300 gram (lub ml) wody
> 4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej,
> jodowanej... :-)
:O
To na poważnie, czy dla jaj?
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-03-14 14:40:08
Temat: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwasTrefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>>4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej, jodowanej... :-)
> :O
> To na poważnie, czy dla jaj?
>
tak, poważnie użłem jodowanej :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-03-14 14:51:10
Temat: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwasW dniu .03.2016 o 14:40 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>>
>
>
>
>>> 4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej,
>>> jodowanej... :-)
>> :O
>> To na poważnie, czy dla jaj?
>>
>
> tak, poważnie użłem jodowanej :-)
>
Piekarz gawędziarz...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-03-14 16:12:58
Temat: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwasW dniu 2016-03-14 o 14:40, Pszemol pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>>
>
>
>
>>> 4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej, jodowanej... :-)
>> :O
>> To na poważnie, czy dla jaj?
>>
>
> tak, poważnie użłem jodowanej :-)
>
>
Wydaje mi się, że jaja nieposolone są niesmaczne... Ale zapytam Panią
Ekspertkę. Babo, chodź ino wartko... :)
pozdrawiam
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |