« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-03-12 18:30:02
Temat: Re: Chleb upieczony w garnkuPewnie będzie mniej mycia garuw.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-03-13 16:43:05
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:nc1jms$28m$1@usenet.news.interia.pl...
> Pewnie będzie mniej mycia garuw.
Nie wiem skąd to wnosisz, Stokrotka - ale nieważne...
Wczoraj około 11:15 przed południem przygotowałem
ciasto (pomieszałem składniki) i zostawiłem w plastikowej
misce na cały dzień i noc do wyrastania...
Dziś około godziny 10:30 rano, czyli prawie po całej dobie
złożyłem ciasto i leży sobie zawinięte w ściereczce...
A ja idę do sklepu szukać gdzie ja kupię Dutch Oven :-)
Mam na to 2 godziny.... he he.
Ciasto było bardzo zbąblowane i "mokre" wyglądało
właściwie dokładnie tak jak na filmie. W czasie zawijania
go na stole obsypanym mąką był to taki sam bezpostaciowy
ciągutek jak na filmie, więc gluten chyba się dobrze wywiązał.
Nigdy wcześniej nie miałem tak doskonale "wyrobionego"
ciasta - raczej zawsze miało tendencję do rwania się, nie to!
Więc rokowania, jak sądzę, są niezłe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-03-13 18:24:44
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku>> Pewnie będzie mniej mycia garuw.
>
> Nie wiem skąd to wnosisz, Stokrotka - ale nieważne...
>
> Wczoraj około 11:15 przed południem przygotowałem
> ciasto (pomieszałem składniki) i zostawiłem w plastikowej
> misce na cały dzień i noc do wyrastania...
Dlaczego zobiłeś to w plastikowej misce, a nie w garnku do pieczenia tego
ciasta?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-03-13 19:07:04
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:nc48tg$h0t$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Pewnie będzie mniej mycia garuw.
>>
>> Nie wiem skąd to wnosisz, Stokrotka - ale nieważne...
>>
>> Wczoraj około 11:15 przed południem przygotowałem
>> ciasto (pomieszałem składniki) i zostawiłem w plastikowej
>> misce na cały dzień i noc do wyrastania...
>
> Dlaczego zobiłeś to w plastikowej misce,
> a nie w garnku do pieczenia tego ciasta?
Myślę, że jak obejrzysz wideo z załączonego przeze mnie
linka do artykułu o pieczeniu tego chleba to Ci się wiele wyjaśni.
A jak po obejrzeniu filmu dalej będzie coś niejasne to wtedy
pytaj śmiało jeszcze raz :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2016-03-13 21:03:59
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:nc41ki$mbk$1@dont-email.me...
> Więc rokowania, jak sądzę, są niezłe.
Po zjęciu pokrywki garnka żeliwnego: miłe zaskoczenie...
Chlebek wyrósł wyśmienicie!
Nawet miejsce gdzie surowe ciasto przywarło do wnętrza
garnka z boku bochenka ładnie odeszło od ścianki garnka
w czasie pieczenia i nic nie przypaliło się trwale:
http://voila.pl/328/rssd5/
Jest puszysty, z wielkimi dziurami powietrza w miąższu.
Bardzo, bardzo miękki, trudny do pokrojenia w kromki,
ale pewnie dlatego że nie wytrzymałem do wystygnięcia :-)
Trochę zbyt bułkowy w smaku dlamnie, nie ma kwaskowatego
charakteru do jakiego jestem przyzwyczajony, ale to
pewnie wynik użycia drożdży jak w oryginalnym przepisie
zamiast zakwasu - trzeba spróbować tą metodę z zakwasem!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |