Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Przeliczenie drożdzy na zakwas Re: Przeliczenie drożdzy na zakwas

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przeliczenie drożdzy na zakwas

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwas
Date: Mon, 14 Mar 2016 09:46:19 +0100
Organization: private
Lines: 58
Message-ID: <o...@t...home>
References: <nc4nbh$gc8$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 178-37-184-182.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1457945191 29558 178.37.184.182 (14 Mar 2016 08:46:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Mar 2016 08:46:31 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370627
Ukryj nagłówki

W dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:

> Ponieważ świeżoupieczonego chleba zostało już tylko pół bochenka, he, he
> :-) trzeba pomyśleć nad upieczeniem następnego...
>
> Tym razem zamiast drożdzy chcę użyć zakwasu żytniego i mam nadzieję, że
> smak chleba zyska na charakterze.
>
> Czy ktoś, kto się zna na pierkarstwie pomógłby przeliczyć/oszacować
> składniki?
>
> Oryginalny przepis wołał o 3 filiżanki mąki pszennej (w moim przypadku
> wyszło jej 440gram) i 1 5/8 filiżanki wody (wyszło mi około 365gram).
>
> Zakwas żytni jaki robię od dawna u siebie powstaje mi przez zmieszanie
> równych objętościowo ilości mąki żytniej i wody, co wychodzi około 100
> gram mąki na 150 gram wody.
>
> Załóżmy, że dam 125g zakwasu (w którym będzie 50gram mąki żytniej i 75
> gram wody) to czy wystarczy jak doleję 290 gram wody i dosypię 390 gram
> mąki pszennej?
>
> Czy ubytek 50 z 440 gram mąki pszennej (zastąpienie jej mąką żytnią z
> zakwasu) nie spowoduje zbyt dużego ubytku w ilości glutenu (11%)?
>
> Wychodzi mi z tego, że trzeba dać:
> 1) 125 gram zakwasu o 150 hydracji
> 2) 390-400 gram mąki pszennej chlebowej
> 3) 290-300 gram (lub ml) wody
> 4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej,
> jodowanej... :-)

:O
To na poważnie, czy dla jaj?

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.03 Pszemol
14.03 Trefniś
14.03 stefan
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?