Data: 2016-03-14 09:46:19
Temat: Re: Przeliczenie drożdzy na zakwas
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .03.2016 o 22:53 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Ponieważ świeżoupieczonego chleba zostało już tylko pół bochenka, he, he
> :-) trzeba pomyśleć nad upieczeniem następnego...
>
> Tym razem zamiast drożdzy chcę użyć zakwasu żytniego i mam nadzieję, że
> smak chleba zyska na charakterze.
>
> Czy ktoś, kto się zna na pierkarstwie pomógłby przeliczyć/oszacować
> składniki?
>
> Oryginalny przepis wołał o 3 filiżanki mąki pszennej (w moim przypadku
> wyszło jej 440gram) i 1 5/8 filiżanki wody (wyszło mi około 365gram).
>
> Zakwas żytni jaki robię od dawna u siebie powstaje mi przez zmieszanie
> równych objętościowo ilości mąki żytniej i wody, co wychodzi około 100
> gram mąki na 150 gram wody.
>
> Załóżmy, że dam 125g zakwasu (w którym będzie 50gram mąki żytniej i 75
> gram wody) to czy wystarczy jak doleję 290 gram wody i dosypię 390 gram
> mąki pszennej?
>
> Czy ubytek 50 z 440 gram mąki pszennej (zastąpienie jej mąką żytnią z
> zakwasu) nie spowoduje zbyt dużego ubytku w ilości glutenu (11%)?
>
> Wychodzi mi z tego, że trzeba dać:
> 1) 125 gram zakwasu o 150 hydracji
> 2) 390-400 gram mąki pszennej chlebowej
> 3) 290-300 gram (lub ml) wody
> 4) no i nie zapomnieć trzeba o 1 i 1/4 łyżeczki soli warzonej,
> jodowanej... :-)
:O
To na poważnie, czy dla jaj?
--
Trefniś
|