Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na dobry pasztet

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na dobry pasztet

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-26 10:36:39

Temat: Przepis na dobry pasztet
Od: "Magdalena" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Juz dwa razy robilam pasztet i za kazdym razem wychodzil mocno sredni. Za
pierwszym razem suchy a za drugim bardziej przypominal pieczen.
Moze ktos z Was ma swoj sprawdzony przepis na dobry pasztet? Czy mozliwe
jest w ogole zrobienie w domu pasztetu, ktory da sie rozsmarowac?

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-26 11:48:51

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena napisał:
> Juz dwa razy robilam pasztet i za kazdym razem wychodzil mocno sredni. Za
> pierwszym razem suchy a za drugim bardziej przypominal pieczen.
> Moze ktos z Was ma swoj sprawdzony przepis na dobry pasztet? Czy mozliwe
> jest w ogole zrobienie w domu pasztetu, ktory da sie rozsmarowac?

Można kroić i można smarować. Podaję przepis:

1 kurczak (ale może być równowartośc wagowa kurczaka w postaci dowolnego
mięsa, królika np. ale także mieszanka kurczaka z wołowiną)
1/2 kg boczku surowego (taki tłusty lepszy, nie ze świni modelki)
25 dkg wątróbki drobiowej
włoszczyzna
2 cebule

Powyższe gotować, zalawszy wodą, długo i namiętnie, aż
mięso zacznie odchodzić od kości. Jako przypraw użyć soli, listka
laurowego i ziela angielskiego. Jak się ugotuje, obrać mięso od kości,
kości dac psu, a mięso zmielić. Do zmielonego mięsa można dodać zmielone
warzywa z gotowania i np. szklankę zmielonej, gotowanej (osobno)
soczewicy. Warzywa nie są konieczne, ale urozmaicają smak.
W pozostałym wywarze namoczyć dużą bułkę. Może być bezglutenowa, to
otrzymamy pasztet dla bezglutenowców. Wszystko zmielone wymieszać,
wyrobić ręką, dodać namoczoną byłkę i 2 jajka. Przyprawić sporymi
ilościami imbiru, gałki muszkatałowej, czosnkiem, majerankie.... czym
kto lubi. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Z podanej ilości wychodzą 2
keksówki. Foremki powinny być nasmarowane masłem i wysypane bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Nie jesć na ciepło, bo na
zimno lepszy ;) Mi wychodzi rewelacyjny, daje się kroić i smarować
również. Za suchy byłby pewnie gdyby się za długo piekł... Powodzenia.

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-26 13:13:09

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: "M.Z." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> kości dac psu, a mięso zmielić.


W tym jednym punkcie się z Tobą nie zgadzam.
Kości pozostałych z kurczaka NIGDY NIEWOLNO DAWAĆ PSU!!!!!
A juz na pewno tych w srodku pustych. Kości drobiowe nie rozpuszczają się
pod wpływem kwasów żołądkowych, a poza tycm podczas gryzienia kości
powstają części ostro zakończone i pies może sobie zrobić ogromną krzywdę.

Poza tym to chyba fajny ten Twój przepis na pasztet.

Pozdrawiam.
Mira Z. (Wrocław)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-26 14:28:19

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

M.Z. napisał(a):

>
>
> W tym jednym punkcie się z Tobą nie zgadzam.
> Kości pozostałych z kurczaka NIGDY NIEWOLNO DAWAĆ PSU!!!!!

Psu nie wolno dawac kosci _gotowanych_ i _pieczonych_, ale juz surowe to
jak najbardziej. Ale to juz jest NTG :).


--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-26 14:48:27

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "M.Z." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:625bd$43885f68$540aae99$29118@news.chello.pl...
>
> > kości dac psu, a mięso zmielić.
>
>
> W tym jednym punkcie się z Tobą nie zgadzam.
> Kości pozostałych z kurczaka NIGDY NIEWOLNO DAWAĆ PSU!!!!!
> A juz na pewno tych w srodku pustych.

Zależy jaki pies, gotowane ujdą, zwłaszcza te płaskie. Tych spiczastych bym
nie dawała.
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-26 14:56:34

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Zależy jaki pies, gotowane ujdą, zwłaszcza te płaskie. Tych spiczastych
> bym
> nie dawała.

mój pies je zupełnie coś innego,.... ale nie powiem bo to tajemnica rodzinna
Nie pozdrawiam
Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-26 17:57:29

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jędrek napisał:

> mój pies je zupełnie coś innego,.... ale nie powiem bo to tajemnica
> rodzinna
> Nie pozdrawiam

LOL. Aleście się dziewuchy uczepili...

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-26 17:58:23

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik M.Z. napisał:

> W tym jednym punkcie się z Tobą nie zgadzam.
> Kości pozostałych z kurczaka NIGDY NIEWOLNO DAWAĆ PSU!!!!!
> A juz na pewno tych w srodku pustych. Kości drobiowe nie rozpuszczają się
> pod wpływem kwasów żołądkowych, a poza tycm podczas gryzienia kości
> powstają części ostro zakończone i pies może sobie zrobić ogromną krzywdę.

Możliwe, mam kota a nie psa :) Tylko tak mi się te kości z psem
skojarzyły :)

> Poza tym to chyba fajny ten Twój przepis na pasztet.

Nawet na pewno :)

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-27 07:54:01

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: "Magdalena" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:dm9hoh$cda$1@achot.icm.edu.pl...

> Można kroić i można smarować. Podaję przepis:

Bardzo dziekuje :-) Juz sobie skopiowalam przepis, jak tylko zrobie napisze
jak sie udal.

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-27 08:53:55

Temat: Re: Przepis na dobry pasztet
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 26 Nov 2005 18:57:29 +0100, tapta <t...@S...pl>
wrote:

>U?ytkownik J?drek napisa?:
>
>> mój pies je zupe?nie co? innego,.... ale nie powiem bo to tajemnica
>> rodzinna
>> Nie pozdrawiam
>
>LOL. Ale?cie si? dziewuchy uczepili...
>
>tapta


Znudza sie, jak dzieci zabawka :PPP

Pierz, co ma wszystko na pasztet, nawet grzybki suszone -
wedzone...moze wyjdzie wedzony pasztet ;P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kluski śląskie
canneloni mi sie marzy :)
musaca de cartofi?
Re: drikomaniak :)
kolacja imieninowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »