Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na gulasz z świńskich serc

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na gulasz z świńskich serc

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2008-02-26 17:06:29

Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: mamqa <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ładziak pisze:
> Wlodzimierz Macewicz wrote:

>
> Jak wpakowała

"Ona" to czyta i prosi o troszkę kultury :P
> surowe mięso do wody i
> bulgocze to dostanie wygotowany wiór bez smaku - mięso (a i podroby,
> przynajmniej ich większość) na gulasz należy wstępnie lekko obsmażyć

Szkoda że dopiero o 2 w nocy to napisałeś... Niestety... za o coś
wzięłam się dużo szybciej.

Ja się pocieszam tym że może mąż już nie będzie chciał takich rzeczy
jadać... albo następnym razem faktycznie najpierw obsmażę... Choć brzmi
o dla mnie dziwnie:

> żeby za szybko w duszeniu nie rozmiękły - mają zacząć się ścinać
> wewnątrz zanim na dobre woda do środka mięsa wniknie.
>

Z tego wynika że będą się potem dusić jeszcze dłużej?

Mamqa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2008-02-26 17:23:43

Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:fq1gue$a3h$1@news.onet.pl...
> Dariusz K. Ładziak pisze:
> > Wlodzimierz Macewicz wrote:
>
> >
> > Jak wpakowała
>
> "Ona" to czyta i prosi o troszkę kultury :P
> > surowe mięso do wody i
> > bulgocze to dostanie wygotowany wiór bez smaku - mięso (a i podroby,
> > przynajmniej ich większość) na gulasz należy wstępnie lekko obsmażyć
>
> Szkoda że dopiero o 2 w nocy to napisałeś... Niestety... za o coś
> wzięłam się dużo szybciej.
>
> Ja się pocieszam tym że może mąż już nie będzie chciał takich rzeczy
> jadać... albo następnym razem faktycznie najpierw obsmażę... Choć brzmi
> o dla mnie dziwnie:
>
> > żeby za szybko w duszeniu nie rozmiękły - mają zacząć się ścinać
> > wewnątrz zanim na dobre woda do środka mięsa wniknie.
> >
>
> Z tego wynika że będą się potem dusić jeszcze dłużej?
>
> Mamqa

Pokrojone w kawałki serce przepłukać i wrzucić na wrzątek, krotka chwilke
pogotować, odcedzić, dalej jak w normalnych gulaszch - do rondla na gorący
tłuszcz, dodać cebulę, kto lubi czosnek, przyprawy i dusić podlewając woda,
bulionem, czerwonym wytrawnym winem lub piwem - aż do gotowości.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2008-02-26 20:24:10

Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.

A stara to prawda, jak Kolberg i Gloger pamięcią i do źródeł sięgali:
Podrobie: >>Obiad składa się z kaszy jaglanej, kapusty, kapuśniaku z
podrobiem jak: flaki, bebechy (jelita) z wołu, krowy lub świni<< Maz.
III, 156. >>Drobka = podrobierz z owcy albo z cielęcia, tj. wątróbka,
serce, płuca i t. d.<< Spr. V, -351 p. w. Drobka. >>Podroby z nogi, głowa,
wątroba i płuca zabitego zwierzęcia<< Spr. V, 118. >>Podroby = wnętrzności
z ptaków<< Petr. >>Podróbce, ów lm.= wnętrzności z drobiu, jako to:
płucka, wątroba, serce, skrzydła, nóżki itp. << Kolb. rękop.
Podrobierz p. Podrobić
Podroby p. Podrobię.
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<< Cen. 70. >>Pó dróbce = po
trosze<< Ram. 144.
Podróbce p. Podrobie.

pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2008-02-26 22:02:09

Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: mamqa <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz pisze:
> Ciekawe...
>
> Lubie podroby, ale nigdy nie probowalem serc swinskich.
> Chyba troche dluzej trzeba dusic - to dosc twardy miesien jest - az do
> miekkosci chyba?
> A jak to ostatecznie smakuje?
> Opisz, prosze.

Opis męża:
Smakuje jak bardzo dobra wołowina, mięso jest dość sprężyste. Coś dla
ludzi o twardych nerwach ;)
Było dobre, polecam :)

Mąż Mamqi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2008-02-27 11:44:08

Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> A jak to ostatecznie smakuje?
>> Opisz, prosze.
>
> Opis męża:
> Smakuje jak bardzo dobra wołowina, mięso jest dość sprężyste. Coś dla
> ludzi o twardych nerwach ;)
> Było dobre, polecam :)
>
> Mąż Mamqi

Dzieki. Wlasnie kupilem jedno. Sprobuje koniecznie.


Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2008-02-27 19:31:32

Temat: Podroby
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.

No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
podroby?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2008-02-27 20:08:16

Temat: Re: Podroby
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:

> Wladyslaw Los pisze:
> > In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> >> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
> >>
> >>
> >>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
> >>> A to dlaczego?
> >>> WĹ?adysĹ?aw
> >>
> >> Dlatego ze jest miesniem,
> >
> > Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
> >
> >> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> >> uzylowanym.
> >
> > Kto Cię uczył biologii???
> >> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> >> tak jak watrobka lub flaczki.
> >
> > Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> > Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> > prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> > Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> > podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> > konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>
> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> podroby?

Skąd Ci to przyszło do głowy?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2008-02-27 20:13:01

Temat: Re: Podroby
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
>>> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>>>
>>>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>>>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>>>
>>>>
>>>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>>>> A to dlaczego?
>>>>> WĹ?adysĹ?aw
>>>> Dlatego ze jest miesniem,
>>> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>>>
>>>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>>>> uzylowanym.
>>> Kto Cię uczył biologii???
>>>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>>>> tak jak watrobka lub flaczki.
>>> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
>>> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
>>> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
>>> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
>>> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
>>> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
>> podroby?
>
> Skąd Ci to przyszło do głowy?

Ano, przy okazji lektury Glogera:
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<<
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2008-02-27 20:13:17

Temat: Re: Podroby
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fq4ghj$cg9$2@nemesis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:


> >> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> >> podroby?
> >
> > Skąd Ci to przyszło do głowy?
>
> Ano, przy okazji lektury Glogera:
> Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<<


No i?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2008-02-27 20:21:43

Temat: Re: Podroby
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):

> In article <fq4ghj$cg9$2@nemesis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>
>>>> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to
>>>> taż podroby?
>>>
>>> Skąd Ci to przyszło do głowy?
>>
>> Ano, przy okazji lektury Glogera:
>> Podróbce: >Pó dróbce - po trosze, pomału<
>
>
> No i?

No i myślał sobie jałop o świńskich sercach a do świńskiego łba mu
pierdolnęło


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

AHORA...
Gotowanie na parze
Co jada mężczyzna? Czyli ratunku, bo nie wiem, co gotować.
takie male slone paroweczki ;]
PYTANIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »