« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-02-26 17:06:29
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich sercDariusz K. Ładziak pisze:
> Wlodzimierz Macewicz wrote:
>
> Jak wpakowała
"Ona" to czyta i prosi o troszkę kultury :P
> surowe mięso do wody i
> bulgocze to dostanie wygotowany wiór bez smaku - mięso (a i podroby,
> przynajmniej ich większość) na gulasz należy wstępnie lekko obsmażyć
Szkoda że dopiero o 2 w nocy to napisałeś... Niestety... za o coś
wzięłam się dużo szybciej.
Ja się pocieszam tym że może mąż już nie będzie chciał takich rzeczy
jadać... albo następnym razem faktycznie najpierw obsmażę... Choć brzmi
o dla mnie dziwnie:
> żeby za szybko w duszeniu nie rozmiękły - mają zacząć się ścinać
> wewnątrz zanim na dobre woda do środka mięsa wniknie.
>
Z tego wynika że będą się potem dusić jeszcze dłużej?
Mamqa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-02-26 17:23:43
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
"mamqa" <m...@o...pl> wrote in message news:fq1gue$a3h$1@news.onet.pl...
> Dariusz K. Ładziak pisze:
> > Wlodzimierz Macewicz wrote:
>
> >
> > Jak wpakowała
>
> "Ona" to czyta i prosi o troszkę kultury :P
> > surowe mięso do wody i
> > bulgocze to dostanie wygotowany wiór bez smaku - mięso (a i podroby,
> > przynajmniej ich większość) na gulasz należy wstępnie lekko obsmażyć
>
> Szkoda że dopiero o 2 w nocy to napisałeś... Niestety... za o coś
> wzięłam się dużo szybciej.
>
> Ja się pocieszam tym że może mąż już nie będzie chciał takich rzeczy
> jadać... albo następnym razem faktycznie najpierw obsmażę... Choć brzmi
> o dla mnie dziwnie:
>
> > żeby za szybko w duszeniu nie rozmiękły - mają zacząć się ścinać
> > wewnątrz zanim na dobre woda do środka mięsa wniknie.
> >
>
> Z tego wynika że będą się potem dusić jeszcze dłużej?
>
> Mamqa
Pokrojone w kawałki serce przepłukać i wrzucić na wrzątek, krotka chwilke
pogotować, odcedzić, dalej jak w normalnych gulaszch - do rondla na gorący
tłuszcz, dodać cebulę, kto lubi czosnek, przyprawy i dusić podlewając woda,
bulionem, czerwonym wytrawnym winem lub piwem - aż do gotowości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-02-26 20:24:10
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich sercWladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
A stara to prawda, jak Kolberg i Gloger pamięcią i do źródeł sięgali:
Podrobie: >>Obiad składa się z kaszy jaglanej, kapusty, kapuśniaku z
podrobiem jak: flaki, bebechy (jelita) z wołu, krowy lub świni<< Maz.
III, 156. >>Drobka = podrobierz z owcy albo z cielęcia, tj. wątróbka,
serce, płuca i t. d.<< Spr. V, -351 p. w. Drobka. >>Podroby z nogi, głowa,
wątroba i płuca zabitego zwierzęcia<< Spr. V, 118. >>Podroby = wnętrzności
z ptaków<< Petr. >>Podróbce, ów lm.= wnętrzności z drobiu, jako to:
płucka, wątroba, serce, skrzydła, nóżki itp. << Kolb. rękop.
Podrobierz p. Podrobić
Podroby p. Podrobię.
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<< Cen. 70. >>Pó dróbce = po
trosze<< Ram. 144.
Podróbce p. Podrobie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-02-26 22:02:09
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich sercMariusz pisze:
> Ciekawe...
>
> Lubie podroby, ale nigdy nie probowalem serc swinskich.
> Chyba troche dluzej trzeba dusic - to dosc twardy miesien jest - az do
> miekkosci chyba?
> A jak to ostatecznie smakuje?
> Opisz, prosze.
Opis męża:
Smakuje jak bardzo dobra wołowina, mięso jest dość sprężyste. Coś dla
ludzi o twardych nerwach ;)
Było dobre, polecam :)
Mąż Mamqi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-02-27 11:44:08
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc>> A jak to ostatecznie smakuje?
>> Opisz, prosze.
>
> Opis męża:
> Smakuje jak bardzo dobra wołowina, mięso jest dość sprężyste. Coś dla
> ludzi o twardych nerwach ;)
> Było dobre, polecam :)
>
> Mąż Mamqi
Dzieki. Wlasnie kupilem jedno. Sprobuje koniecznie.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-02-27 19:31:32
Temat: PodrobyWladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
podroby?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-02-27 20:08:16
Temat: Re: PodrobyIn article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
> > In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> >> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
> >>
> >>
> >>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
> >>> A to dlaczego?
> >>> WĹ?adysĹ?aw
> >>
> >> Dlatego ze jest miesniem,
> >
> > Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
> >
> >> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> >> uzylowanym.
> >
> > Kto Cię uczył biologii???
> >> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> >> tak jak watrobka lub flaczki.
> >
> > Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> > Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> > prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> > Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> > podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> > konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>
> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> podroby?
Skąd Ci to przyszło do głowy?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-02-27 20:13:01
Temat: Re: PodrobyWladyslaw Los pisze:
> In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
>>> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>>>
>>>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>>>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>>>
>>>>
>>>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>>>> A to dlaczego?
>>>>> WĹ?adysĹ?aw
>>>> Dlatego ze jest miesniem,
>>> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>>>
>>>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>>>> uzylowanym.
>>> Kto Cię uczył biologii???
>>>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>>>> tak jak watrobka lub flaczki.
>>> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
>>> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
>>> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
>>> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
>>> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
>>> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
>> podroby?
>
> Skąd Ci to przyszło do głowy?
Ano, przy okazji lektury Glogera:
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<<
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2008-02-27 20:13:17
Temat: Re: PodrobyIn article <fq4ghj$cg9$2@nemesis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> >> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> >> podroby?
> >
> > Skąd Ci to przyszło do głowy?
>
> Ano, przy okazji lektury Glogera:
> Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<<
No i?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2008-02-27 20:21:43
Temat: Re: PodrobyWladyslaw Los napisał(a):
> In article <fq4ghj$cg9$2@nemesis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>
>>>> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to
>>>> taż podroby?
>>>
>>> Skąd Ci to przyszło do głowy?
>>
>> Ano, przy okazji lektury Glogera:
>> Podróbce: >Pó dróbce - po trosze, pomału<
>
>
> No i?
No i myślał sobie jałop o świńskich sercach a do świńskiego łba mu
pierdolnęło
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |