Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podroby
Date: Wed, 27 Feb 2008 21:13:01 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <fq4ghj$cg9$2@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fpv65c$5ha$1@news.onet.pl> <1945349567$20080225221514@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
Reply-To: j...@g...pl
NNTP-Posting-Host: addz62.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1204143475 12809 79.184.77.62 (27 Feb 2008 20:17:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2008 20:17:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310840
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los pisze:
> In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
>>> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>>>
>>>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>>>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>>>
>>>>
>>>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>>>> A to dlaczego?
>>>>> WĹ?adysĹ?aw
>>>> Dlatego ze jest miesniem,
>>> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>>>
>>>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>>>> uzylowanym.
>>> Kto Cię uczył biologii???
>>>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>>>> tak jak watrobka lub flaczki.
>>> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
>>> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
>>> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
>>> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
>>> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
>>> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
>> podroby?
>
> Skąd Ci to przyszło do głowy?
Ano, przy okazji lektury Glogera:
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<<
pozdr. Jerzy
|