Data: 2008-02-27 20:08:16
Temat: Re: Podroby
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
> > In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> >> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
> >>
> >>
> >>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
> >>> A to dlaczego?
> >>> WĹ?adysĹ?aw
> >>
> >> Dlatego ze jest miesniem,
> >
> > Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
> >
> >> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> >> uzylowanym.
> >
> > Kto Cię uczył biologii???
> >> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> >> tak jak watrobka lub flaczki.
> >
> > Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> > Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> > prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> > Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> > podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> > konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>
> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> podroby?
Skąd Ci to przyszło do głowy?
Władysław
|