Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podroby
Date: Wed, 27 Feb 2008 21:08:16 +0100
Organization: Spes Int. Ltd
Lines: 39
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <fpv65c$5ha$1@news.onet.pl> <1945349567$20080225221514@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ge-r2-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1204142896 24522 194.169.228.4 (27 Feb 2008 20:08:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2008 20:08:16 +0000 (UTC)
X-Sender: a1GCXFM8PqIQdPuIxbvO0Q==
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310839
Ukryj nagłówki
In article <fq4dq6$7vg$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
> > In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> >
> >> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> >> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
> >>
> >>
> >>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
> >>> A to dlaczego?
> >>> WĹ?adysĹ?aw
> >>
> >> Dlatego ze jest miesniem,
> >
> > Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
> >
> >> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> >> uzylowanym.
> >
> > Kto Cię uczył biologii???
> >> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> >> tak jak watrobka lub flaczki.
> >
> > Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> > Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> > prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> > Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> > podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> > konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>
> No to nieśmiało zapytam, czy mieso pokrojone w kostke na gulasz to taż
> podroby?
Skąd Ci to przyszło do głowy?
Władysław
|