Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Date: Tue, 26 Feb 2008 21:24:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <fq1sgs$mik$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fpv65c$5ha$1@news.onet.pl> <1945349567$20080225221514@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
Reply-To: j...@g...pl
NNTP-Posting-Host: dpx56.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1204057437 23124 83.24.157.56 (26 Feb 2008 20:23:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Feb 2008 20:23:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310803
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
A stara to prawda, jak Kolberg i Gloger pamięcią i do źródeł sięgali:
Podrobie: >>Obiad składa się z kaszy jaglanej, kapusty, kapuśniaku z
podrobiem jak: flaki, bebechy (jelita) z wołu, krowy lub świni<< Maz.
III, 156. >>Drobka = podrobierz z owcy albo z cielęcia, tj. wątróbka,
serce, płuca i t. d.<< Spr. V, -351 p. w. Drobka. >>Podroby z nogi, głowa,
wątroba i płuca zabitego zwierzęcia<< Spr. V, 118. >>Podroby = wnętrzności
z ptaków<< Petr. >>Podróbce, ów lm.= wnętrzności z drobiu, jako to:
płucka, wątroba, serce, skrzydła, nóżki itp. << Kolb. rękop.
Podrobierz p. Podrobić
Podroby p. Podrobię.
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<< Cen. 70. >>Pó dróbce = po
trosze<< Ram. 144.
Podróbce p. Podrobie.
pozdr. Jerzy
|