Data: 2008-02-26 20:24:10
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los pisze:
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
>> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>>
>>
>>>> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>>> A to dlaczego?
>>> WĹ?adysĹ?aw
>>
>> Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
>> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
>> uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
>> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
>> tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
A stara to prawda, jak Kolberg i Gloger pamięcią i do źródeł sięgali:
Podrobie: >>Obiad składa się z kaszy jaglanej, kapusty, kapuśniaku z
podrobiem jak: flaki, bebechy (jelita) z wołu, krowy lub świni<< Maz.
III, 156. >>Drobka = podrobierz z owcy albo z cielęcia, tj. wątróbka,
serce, płuca i t. d.<< Spr. V, -351 p. w. Drobka. >>Podroby z nogi, głowa,
wątroba i płuca zabitego zwierzęcia<< Spr. V, 118. >>Podroby = wnętrzności
z ptaków<< Petr. >>Podróbce, ów lm.= wnętrzności z drobiu, jako to:
płucka, wątroba, serce, skrzydła, nóżki itp. << Kolb. rękop.
Podrobierz p. Podrobić
Podroby p. Podrobię.
Podróbce: >>Pó dróbce -- po trosze, pomału<< Cen. 70. >>Pó dróbce = po
trosze<< Ram. 144.
Podróbce p. Podrobie.
pozdr. Jerzy
|