« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-22 14:00:19
Temat: Re: Przepis na zaziki.
Agnieszka wrote in message <3...@k...ias.wat.waw.pl>...
>
>Pozwole sobie nie zgodzic sie - jogurt ma byc gesty, a nie galaretowaty (do
>Bakomy dodaja zelatyne) - ja uzywam Danone.
>
Wiem, że używają, ale z jogurtami jak z innymi produktami - kwestia gustu.
Nie upieram się przy Bakomie, ale Danone po prostu nie cierpię, a spróbuj
dodać tego do sosu - zwarzy się jak nic. Poza tym nie wiedzieć czemu Danone
naturalny jest lekko słodkawy. Chyba najlepiej było by zrobić jogurt
samodzielnie .
>
>>sól. Zmiksować. Obrać ogórek, pokroić w drobną kosteczkę,
>
>Tu, podobnie jak Artur Nowacki, tez mysle, ze lepiej ogorek utrzec na tarce
>i osaczyc.
>
ja kroję ogorek z tego względu, że IMHO starty nawet na bardzo grubej tarce
traci całą swoją "ogórkowatość" (o smak mi chodzi, a właściwe o zmianę zmaku
przy zmianie konsystencji). Po prostu lubię jak mi coś w sosiku lekko
chrupie między zębami - a starty ogórek w tzatziki przypomina mi zbytnio
mizerię, której od dzieciństwa nie cierpię. Ale rzeczywiście, raz próbowalam
tureckiego tzatziki i ogorek był poszatkowany.
Pozdrowienia
Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 1999-12-22 17:43:11
Temat: Re: Przepis na TzatzikiJogutrt dobrze jest w przeddzien osaczyc poprzez filtr do kawy.
Jesli za malo czasu to mozna zagescic "gladkim" twrozkiem.
Ogorki tez dobrze odsaczone i raczej siekane niz scierane na "grubej" tarce
"jarzynowej".
Dobrze jest tez dodac lyzeczke siekanego koperku.
Pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 1999-12-23 11:55:20
Temat: Re: Przepis na zaziki.Dzieki za rady, spróbuje udoskonalić moje tzatziki i kto wie, może przekonam
sie nawet do siekanych ogórków. Ale to latem - teraz bardziej podchodzi mi
mięsko i inne ciężkie potrawy.
Herbatka
Agnieszka wrote in message <3...@k...ias.wat.waw.pl>...
>
>tea napisał(a) w wiadomości: ...
>>
>>Agnieszka wrote in message <3...@k...ias.wat.waw.pl>...
>>>
>>>Pozwole sobie nie zgodzic sie - jogurt ma byc gesty, a nie galaretowaty
>(do
>>>Bakomy dodaja zelatyne) - ja uzywam Danone.
>>>
>>nie wiedzieć czemu Danone
>>naturalny jest lekko słodkawy. Chyba najlepiej było by zrobić jogurt
>>samodzielnie .
>
>Na pewno najsmaczniej i najzdrowiej :) A jesli chodzi o Danone, to maja dwa
>rodzaje jogurtow naturalnych: z cukrem i bez. Ja do tzatziki daje
>oczeywiscie ten drugi.
>
>Pozdrawiam,
>Agnieszka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |