« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-22 12:39:04
Temat: Re: Thermomix-slyszeliscie?> Technologia produkcji lodow polega zwykle na powolnym mieszaniu PROSZKU z
> woda. (W niskiej temp. oczywiscie). Dorabialem kiedys w "lodziarni" -
stare
> dzieje....
> --
> Michal B...@p...onet.pl
To nie byla lodziarnia, tylko mieszalnia proszku z woda :))) Poczytaj sobie
o produkcji prawdziwych lodow.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 1999-12-22 13:02:02
Temat: Re: Thermomix-slyszeliscie?Przemyslaw Koziarski napisał(a) w wiadomości:
<83qgrh$bib$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>To nie byla lodziarnia, tylko mieszalnia proszku z woda :))) Poczytaj sobie
>o produkcji prawdziwych lodow.
OK. Te lody nie byly zbyt zdrowe. Ale coz zrobic? Ty i kilka innych osob
robicie lody w Philipsie, ja i kilka innych w Thermomixie. A wiekszosc
spoleczenstwa lody z proszku i wody. To standardowa technologia. Oczywiscie,
sa lodziarnie, ktore uzywaja owocow ale to ulamki% w skali.
Nie traktuj mnie az tak ostro. Poczytalem juz troche. Wiem jak powinno sie
robic lody i wiem jak sie je robi w praktyce. Moge podeslac Ci liste
substancji chemicznych emulujacych kilkadziesiat najpopularniejszych smakow
w lodach. Bedzie to cytat z ksiazki "Fitonics zycia" aut. Maji Blaszczyszyn
(mam nadzieje, ze dobrze napisalem imie autorki). Widze, ze w tematach
kuchennych jestes na bierzaco wiec pewnie znane Ci jest to nazwisko.
Pozdrawiam
--
Michal B...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 1999-12-22 16:23:50
Temat: Re: jak sie robi lody, bylo :Thermomix-slyszeliscie?> OK. Te lody nie byly zbyt zdrowe. Ale coz zrobic? Ty i kilka innych osob
> robicie lody w Philipsie, ja i kilka innych w Thermomixie. A wiekszosc
> spoleczenstwa lody z proszku i wody. To standardowa technologia.
Oczywiscie,
> sa lodziarnie, ktore uzywaja owocow ale to ulamki% w skali.
>
Ale przeciez tak bardzo chwalisz zdrowe odzywianie, wiec badz konsekwentny.
> Nie traktuj mnie az tak ostro. Poczytalem juz troche. Wiem jak powinno sie
> robic lody i wiem jak sie je robi w praktyce. Moge podeslac Ci liste
> substancji chemicznych emulujacych kilkadziesiat najpopularniejszych
smakow
> w lodach. Bedzie to cytat z ksiazki "Fitonics zycia" aut. Maji
Blaszczyszyn
> (mam nadzieje, ze dobrze napisalem imie autorki). Widze, ze w tematach
> kuchennych jestes na bierzaco wiec pewnie znane Ci jest to nazwisko.
Oczywiscie, mozna skoczyc do hurtowni z zaopatrzeniem dla lodziarzy i kupic
gotowe proszki i pasty smakowe do produkcji kilkudziesieciu smakow lodow.
Robi je m.in. wloska firma MEC. I szczerze mowiac, wychodza z tego bardzo
dobre lody. Ale nic nie zastapi prawdziwych, robionych tradycyjnymi metodami
(tzn. z naturalnyvh, na ile to mozliwe, skladnikow). Tylko, ze jest wiecej
zabawy : jajka, mleko, smietana, owoce, czekolada itd. Po co to komu. I
jeszcze pasteryzowac trzeba przed wrzuceniem do freezera. Tylko, ze takie sa
najlepsze.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |