« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2014-01-01 23:14:57
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>
>> Przeteszczę.
>
> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>
Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2014-01-01 23:17:02
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>
>> Przeteszczę.
>
> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>
> Ewa
Onie nie mają być soczyste.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2014-01-01 23:19:32
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>
>>> Przeteszczę.
>>
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
różne rzeczy się dodaje... :)
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2014-01-01 23:34:52
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>> Przeteszczę.
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
;) Może przepisy są różne po prostu.
Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak. Choć osobiście wolałabym,
żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2014-01-01 23:35:47
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu 2014-01-01 23:17, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>> Przeteszczę.
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
>> Ewa
> Onie nie mają być soczyste.
Moje mają.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2014-01-02 01:22:20
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
> Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
To podaj z ziemniakami. Ble.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2014-01-02 09:45:52
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu 2014-01-02 01:22, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Choć osobiście wolałabym,
>> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
> To podaj z ziemniakami.
Nie zrozumiałaś w ogóle o co chodzi. :)
> Ble.
Odruchy wymiotne załatwiaj na osobności, najlepiej w toalecie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2014-01-02 12:29:13
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia 2014-01-01 23:34, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>> Przeteszczę.
>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej
>>> soczyste.
>>>
>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
Ależ oczywiście, że tutaj.
https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.kuchn
ia/FdOBqVU7y0s
> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
> ;) Może przepisy są różne po prostu.
> Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
> dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak. Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
Zależy też od smażenia.
[hint: posty Solany z
http://www.grupy.senior.pl/Re-kottbullar-i-pitipanna
,t,291527,p,1,2.html]
Mnie nawet gupie mielońce różnie wychodzą, a zależy to w dużej mierze,
czy się spieszę...
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2014-01-02 13:15:08
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu 2014-01-02 12:29, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-01-01 23:34, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>
>> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
>
> Ależ oczywiście, że tutaj.
> https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.kuchn
ia/FdOBqVU7y0s
No widzisz, czyli kiłordy w mojej pamięci mają się nie najgorzej. Dzięki!
> Zależy też od smażenia.
> [hint: posty Solany z
> http://www.grupy.senior.pl/Re-kottbullar-i-pitipanna
,t,291527,p,1,2.html]
> Mnie nawet gupie mielońce różnie wychodzą, a zależy to w dużej mierze,
> czy się spieszę...
Pewnie tak - zależy od smażenia, od wielkości klopsików, od rodzaju
mięsa (zawartości tłuszczu).
Ja akurat piekłam w piekarniku, w wysokiej temperaturze, ale króciutko.
Smażonych mielońców nie praktykuję, więc nie mam w tym za dużo
doświadczenia.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2014-01-02 13:38:04
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Thu, 02 Jan 2014 09:45:52 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-01-02 01:22, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Choć osobiście wolałabym,
>>> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
>> To podaj z ziemniakami.
>
> Nie zrozumiałaś w ogóle o co chodzi. :)
Zrozumiałam, dlatego podpowiadam - podaj z ziemniakiem, przecież i tak
wszystko idzie do jednego worka, żtp 3333-]
>
>> Ble.
>
> Odruchy wymiotne załatwiaj na osobności, najlepiej w toalecie.
>
To odruch warunkowy - odruch wymiotny jest bezwarunkowy.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |