Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przysmaki sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przysmaki sylwestrowe.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 306


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2014-01-01 23:14:57

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>
>> Przeteszczę.
>
> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>
Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2014-01-01 23:17:02

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>
>> Przeteszczę.
>
> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>
> Ewa

Onie nie mają być soczyste.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2014-01-01 23:19:32

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):

> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>
>>> Przeteszczę.
>>
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
różne rzeczy się dodaje... :)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2014-01-01 23:34:52

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>> Przeteszczę.
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.

Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
;) Może przepisy są różne po prostu.
Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak. Choć osobiście wolałabym,
żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2014-01-01 23:35:47

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-01 23:17, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>> Przeteszczę.
>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>
>> Ewa
> Onie nie mają być soczyste.

Moje mają.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2014-01-02 01:22:20

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):

> Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)

To podaj z ziemniakami. Ble.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2014-01-02 09:45:52

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-02 01:22, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Choć osobiście wolałabym,
>> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
> To podaj z ziemniakami.

Nie zrozumiałaś w ogóle o co chodzi. :)

> Ble.

Odruchy wymiotne załatwiaj na osobności, najlepiej w toalecie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2014-01-02 12:29:13

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-01-01 23:34, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>> Przeteszczę.
>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej
>>> soczyste.
>>>
>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach

Ależ oczywiście, że tutaj.
https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.kuchn
ia/FdOBqVU7y0s

> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
> ;) Może przepisy są różne po prostu.
> Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
> dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak. Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)

Zależy też od smażenia.
[hint: posty Solany z
http://www.grupy.senior.pl/Re-kottbullar-i-pitipanna
,t,291527,p,1,2.html]
Mnie nawet gupie mielońce różnie wychodzą, a zależy to w dużej mierze,
czy się spieszę...

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2014-01-02 13:15:08

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-02 12:29, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-01-01 23:34, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>
>> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
>
> Ależ oczywiście, że tutaj.
> https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.kuchn
ia/FdOBqVU7y0s

No widzisz, czyli kiłordy w mojej pamięci mają się nie najgorzej. Dzięki!

> Zależy też od smażenia.
> [hint: posty Solany z
> http://www.grupy.senior.pl/Re-kottbullar-i-pitipanna
,t,291527,p,1,2.html]
> Mnie nawet gupie mielońce różnie wychodzą, a zależy to w dużej mierze,
> czy się spieszę...

Pewnie tak - zależy od smażenia, od wielkości klopsików, od rodzaju
mięsa (zawartości tłuszczu).
Ja akurat piekłam w piekarniku, w wysokiej temperaturze, ale króciutko.
Smażonych mielońców nie praktykuję, więc nie mam w tym za dużo
doświadczenia.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2014-01-02 13:38:04

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Jan 2014 09:45:52 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2014-01-02 01:22, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Choć osobiście wolałabym,
>>> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
>> To podaj z ziemniakami.
>
> Nie zrozumiałaś w ogóle o co chodzi. :)

Zrozumiałam, dlatego podpowiadam - podaj z ziemniakiem, przecież i tak
wszystko idzie do jednego worka, żtp 3333-]

>
>> Ble.
>
> Odruchy wymiotne załatwiaj na osobności, najlepiej w toalecie.
>

To odruch warunkowy - odruch wymiotny jest bezwarunkowy.


--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 20 ... 30 ... 31


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozpierdzielamy tę grupę ?!
Happy Christmas & Merry New Year ;)
Radosnych Świąt!
peklowana szynka - piec czy gotować ?
Dlaczego makowce pękają?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »