Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "daniel figlarz" <d...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Przyswajanie białka
Date: Thu, 21 Aug 2003 15:57:27 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 18
Message-ID: <bi2q56$kd9$1@inews.gazeta.pl>
References: <bhsnvh$l4n$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 172.17.1.143
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1061481447 20905 172.20.26.235 (21 Aug 2003 15:57:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Aug 2003 15:57:27 +0000 (UTC)
X-User: damatal
X-Forwarded-For: 172.17.1.143, horyzont.pl
X-Remote-IP: 172.17.1.143
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:21412
Ukryj nagłówki
Twój lekarz ma rację, ale tylko częściowo. Białko zjedzone rozkłada się na
aminokwasy, a organizm buduje z nich zupełnie nowe białka, w danym momencie
potrzebne. Ilość cykli budowy białek przez organizm jest ogromna.Jeżeli nie
dostarczysz odpowiednich białek, to organizm nie ma z czego
budować "swoich". Aminokwasy aktualnie niepotrzebne organizmowi zostają
wydalane - nie istnieje coś takiego jak "poczekalnia" aminokwasowa.
Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów dysponuje tylko
i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku wiejskiego. Białka roślinne
sa kiepskiej jakości, ale oczywiście organizm może z nich budować własne,
jednak trzeba umiejetnie dobierać pokarmy. Ilość pracy jaką musi wykonać
organizm podczas tworzenia białek jest zdecydowanie na niekorzyść roślinnych.
Przyswajalność kolagenu zależna jest od całego jadłospisu. Naturalna wit.C
jest konieczna do syntezy kolagenu w organizmie, inaczej nie będzie tej
syntezy.
Lekarz mówi tyle co wie, a ile wie?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|