Data: 2003-08-22 06:04:43
Temat: Odp: Przyswajanie białka
Od: "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik daniel figlarz <d...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bi2q56$kd9$...@i...gazeta.pl...
> Twój lekarz ma rację, ale tylko częściowo. Białko zjedzone rozkłada się na
> aminokwasy, a organizm buduje z nich zupełnie nowe białka, w danym momencie
> potrzebne. Ilość cykli budowy białek przez organizm jest ogromna.Jeżeli nie
> dostarczysz odpowiednich białek, to organizm nie ma z czego
> budować "swoich". Aminokwasy aktualnie niepotrzebne organizmowi zostają
> wydalane - nie istnieje coś takiego jak "poczekalnia" aminokwasowa.
Musi być pula wolnych aminokwasów w organizmie, aminokwasy
zasilają ją 3 drogami - trawienie (50g dziennie)
- rozpad białka własnego (250g)
- synteza endogennych (niestety nigdy nie widziałem żadnej liczby w tym temacie)
Piszesz że są 'wydalane', nie jest to prawdą.
Mogą być spalone ale przecież nie od razu, jak sobie to
wyobrażasz? Po jakim czasie aminokwas zostaje uznany za
zbędny?
Ja czytałem o czasie od 5godzin do 11dni w zależności od aminokwasu,
ten czas to tzw.: half-life (czyli cos jak czas połowicznego rozpadu -
po wprowadzeniu do puli połowa z nich po takim czasie zostaje
spalona) 11 dni dotyczy lizyny (którą uważa się z główny 'mankament'
roślin) najkrótszy metionina, która jednak może być suplementowana przez
cysteinę.
> Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów dysponuje tylko
> i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku wiejskiego. Białka roślinne
> sa kiepskiej jakości, ale oczywiście organizm może z nich budować własne,
> jednak trzeba umiejetnie dobierać pokarmy. Ilość pracy jaką musi wykonać
> organizm podczas tworzenia białek jest zdecydowanie na niekorzyść roślinnych.
> Przyswajalność kolagenu zależna jest od całego jadłospisu. Naturalna wit.C
> jest konieczna do syntezy kolagenu w organizmie, inaczej nie będzie tej
> syntezy.
> Lekarz mówi tyle co wie, a ile wie?
Tu mam taka tabelkę, można też skorzystać z linku podanego przez Coolera.
[tabela w 2 wersjach dla proporcjonalnych i nie]
Aminokwasy egzogenne (mg/g)
TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
Ideał 11 35 42 70 51 26 73
48
soja 13 49 44 74 61 27 83
46
fasola azuki 10 34 49 84 75 20 83
51
ziemniak 16 36 40 59 60 29 81
56
mleko ludzkie 16 48 57 97 70 40 101
53
mleko krowie 14 45 60 97 79 34 96
66
jajka 16 49 62 87 67 56 97
72
ryż 11 44 39 72 39 44 94
61
pszenica 12 29 53 78 25 30 101
49
owies 13 35 42 83 45 57 84
61
TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
Ideał 11 35 42 70 51 26 73 48
soja 13 49 44 74 61 27 83 46
fasola azuki 10 34 49 84 75 20 83 51
ziemniak 16 36 40 59 60 29 81 56
mleko ludzkie 16 48 57 97 70 40 101 53
mleko krowie 14 45 60 97 79 34 96 66
jajka 16 49 62 87 67 56 97 72
ryż 11 44 39 72 39 44 94 61
pszenica 12 29 53 78 25 30 101 49
owies 13 35 42 83 45 57 84 61
pozdrawiam Chaciur
|