Data: 2003-08-22 09:06:32
Temat: Re: Przyswajanie białka
Od: "daniel figlarz" <d...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> daniel figlarz w wiadomości news:bi2q56$kd9$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów
> > dysponuje tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku
> > wiejskiego.
>
> Wg jakich badan czy analiz? Poprosze o konkretne zrodlo.
W odpowiedzi na Twoje pytanie, można by przytoczyć wszystkie pewnie
biochemie, ale ja nie jestem lekarzem lecz żywieniowcem i mogę powiedzieć to
co wiem.
Najprościej:"Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za
międzynarodowy wzorzec....". Słowa te cytuję za prof.dr hab. Tadeuszem
Trziszką, który jest Kierownikiem Katedry Produkcji Żywności Pochodzenia
Zwierzęcego Akademii Rolniczej we Wrocławiu /ufff/. Dodam tylko,że jest on
światowym autorytetem m.in. od jaj. Jeżeli cię to nie zadawala to nawiąż
współprace z ww Akademią. Ja te wiadomości mam z czasów, gdy chodzilem do
szkoły, a to było "miliony " lat temu, i wówczas też to z książek
wyczytałem. Nikt z nas nie jest badaczem na tyle samodzielnym, by prowadzic
badania, wierzymy więc w to co czytamy. Do nas nalezy ocena.
A swoją drogą bardzo mnie bawia przytaczane mądrości z zagranicy,
szczególnie podane w oryginale, jako by miało to być bardziej wiarygodne.
Tam tez są tylko ludzie, a na życie zarobić muszą...
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|