Data: 2003-08-22 11:11:43
Temat: Odp: Przyswajanie białka
Od: "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik slawek <slawekopty(usun)@gazeta.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bi4mcg$958$...@i...gazeta.pl...
> Czy wiadome ci jest coś o przyswajalności białka ???? roślinnego i
> zwierzecego , a nie tylko tabelka ze składem ;)))))
> Slawek
Przykładowa strawność:
strawność białka (%)
----------------------------------------------------
----
jaja 97
mięso, drób, ryby 85-100
mleko 81
pszenica 91-95
kukurydza 90
Soja 90
strączkowe 93-85
(Linder pp. 90)
Nutritional Biochemistry and Metabolism: With Clinical Applications
by Maria C. Linder (Editor)
(Niestety nie mam tej książki aby to sprawdzić)
Z tego co zacytował Cooler to zdania autorytetów
są różne ale generalnie z białkiem roślin nie jest tak
źle jak się powszechnie sądzi.
Tu jest mowa o strawności, czyli chyba to co Ciebie interesuje.
Potem aminokwasy trafiają do puli.
pozdrawiam Chaciur
|