Data: 2003-08-22 09:16:06
Temat: Re: Przyswajanie białka
Od: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
slawek w wiadomości news:bi4mcg$958$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Czy wiadome ci jest coś o przyswajalności białka ???? roślinnego i
> zwierzecego
Cos tam wiadomo. Np. to, ze podzial roslinne-zwierzece jest w tym wypadku
bez sensu.
http://www.pfm.pl/u235/back/173476/navi/173491
"Przyswajalność białka oznacza stopień wykorzystania składników
poszczególnych białek przez organizm ludzki. Przyswajalność białka w różnych
produktach przedstawia się następująco:
jaja - 100%
warzywa i owoce - 90 - 100%
mleko - 82%
ser - 70%
mięso - 65%
zboże - 60%"
(Iwona Kowalczyk, Instytut Żywności i Żywienia)
|