Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ruskie pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ruskie pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-24 11:19:07

Temat: Ruskie pierogi
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Czy ma ktoś może dobry przepis na ruskie? Chodzi mi raczej o technikę
robienia niż składniki bo te znam. Jestem zupełnym antytalentem jeśli
chodzi o ruskie, robiłam je kilkanaście razy i za każdym podejściem to
samo: najpierw pycha farsz, chyba dobre ciasto, potem śliczne, pękate
pierożki a na koniec po ugotowaniu, jak zwykle porażka - robią się
jakieś takie "zdechłe". Wyglądają tak jakby farsz w tajemniczy sposób
się z nich ulotnił. Wiem że mogą być inne bo jedna moja znajoma robi
takie które są pękate nawet po ugotowaniu. Może mnie ktoś oświeci od
czego to może zależeć? Czy nie takie ziemniaki, czy ciasto do d...,
chyba nie gotuje ich za długo (góra 5 minut) i nie są porozklejane a
wszystkie takie płaskie.
Pozdrawiam
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-24 11:20:40

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 24 Sep 2004 13:19:07 +0200, Waćpanna lub Waćpan *@nn*, w
wiadomości news:<news:cj0vod$nnr$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

> Czy nie takie ziemniaki, czy ciasto do d...,
> chyba nie gotuje ich za długo (góra 5 minut) i nie są porozklejane a
> wszystkie takie płaskie.

Ciasto Ci się rozciąga, spróbuj inne ciasto, twardsze, mniej sprężyste.
Ja mam tak samo, ale moja rodzina to lubi :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 11:35:15

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1vt1d8vme278r.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Fri, 24 Sep 2004 13:19:07 +0200, Waćpanna lub Waćpan *@nn*, w
> wiadomości news:<news:cj0vod$nnr$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co
> następuje:
>
>> Czy nie takie ziemniaki, czy ciasto do d...,
>> chyba nie gotuje ich za długo (góra 5 minut) i nie są porozklejane a
>> wszystkie takie płaskie.
>
> Ciasto Ci się rozciąga, spróbuj inne ciasto, twardsze, mniej
> sprężyste.

Hm... trochę się faktycznie rozciąga

> Ja mam tak samo, ale moja rodzina to lubi :)

A moja nie bardzo, dzieci niby nie marudzą (bo nie wiedzą że mogą być
inne pierogi, hi hi) ale mojemu mężczyznie nie bardzo to pasuje ...

ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 11:59:29

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem jak robisz ciasto - byc może jest "za luźne".

Ja robie tak:
Pół kilo mąki poznańskiej i szczypta soli na stolnicę.
Zalewam to pomału gorącą wodą (około szklanki) i kroję nożem (czyli obtaczam
tą wodę mąką, a że jest gorąca do ciacham to nożem).
Zostawiam aż troche ta mąka przestygnie. Dodaję 1 żółtko (a białko wędruje
do farszu). I zarabiam ciasto.
Jak sie za bardzo klei do rąk to dodaję po troszkę mąki.
Ciasto dobrze zagniatam - ma być takie twardawe.
A ptem rozwałkowuje placka, wykrawam kółka, łąduję farsz i gotuję około 5
min.
I już :)
--
Agnieszka J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:01:24

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No i jeszcze 1 łyżka oleju wędruje do ciasta przed wyrobieniem
--
Agnieszka J.

Użytkownik "Agnieszka J." <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cj12g6$qd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie wiem jak robisz ciasto - byc może jest "za luźne".
>
> Ja robie tak:
> Pół kilo mąki poznańskiej i szczypta soli na stolnicę.
> Zalewam to pomału gorącą wodą (około szklanki) i kroję nożem (czyli
obtaczam
> tą wodę mąką, a że jest gorąca do ciacham to nożem).
> Zostawiam aż troche ta mąka przestygnie. Dodaję 1 żółtko (a białko wędruje
> do farszu). I zarabiam ciasto.
> Jak sie za bardzo klei do rąk to dodaję po troszkę mąki.
> Ciasto dobrze zagniatam - ma być takie twardawe.
> A ptem rozwałkowuje placka, wykrawam kółka, łąduję farsz i gotuję około 5
> min.
> I już :)
> --
> Agnieszka J.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:08:26

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Małgorzatka+" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "@nn" napisała:

> wszystkie takie płaskie.

Nie wiem czy lubisz, ale ja dodaję do ciasta mąkę razową (tak mniej wiecej
1/3 - 1/2 razowej, a reszta zwykłej) i wtedy to ciasto jest takie
"sztywniejsze" i pierogi wychodzą pięknie pękate :-). No ale mają też trochę
inny smak (i kolor).
My akurat to lubimy, wczoraj zrobiłam kluski kładzione (jajko + śmietana +
mąka razowa żytnia) - moje dziecko wcinało aż miło :-)

--
Małgorzatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:09:54

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka J." <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cj12ec$f2m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No i jeszcze 1 łyżka oleju wędruje do ciasta przed wyrobieniem
> --
> Agnieszka J.
>
> Użytkownik "Agnieszka J." <j...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:cj12g6$qd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Nie wiem jak robisz ciasto - byc może jest "za luźne".
>>
>> Ja robie tak:
>> Pół kilo mąki poznańskiej i szczypta soli na stolnicę.
>> Zalewam to pomału gorącą wodą (około szklanki) i kroję nożem (czyli
> obtaczam
>> tą wodę mąką, a że jest gorąca do ciacham to nożem).
>> Zostawiam aż troche ta mąka przestygnie. Dodaję 1 żółtko (a białko
>> wędruje
>> do farszu). I zarabiam ciasto.
>> Jak sie za bardzo klei do rąk to dodaję po troszkę mąki.
>> Ciasto dobrze zagniatam - ma być takie twardawe.
>> A ptem rozwałkowuje placka, wykrawam kółka, łąduję farsz i gotuję
>> około 5
>> min.
>> I już :)
>> --
>> Agnieszka

Dzięki, robię w sumie podobnie tylko: nie daję oleju, zalewam nie
zawsze gorącą wodą, zamiast poznańskiej daje wrocławską (a dziś mam
tyko tortową), daję całe jajko, zagniatam ręcami, daję plaską łyżeczkę
soli (bo gdzieś wyczytałam że tak trzeba).... to tyle. A dziś spróbuję
po Twojemu (tylko z mąką będzie problem).

ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:13:21

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cj0vod$nnr$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Czy ma ktoś może dobry przepis na ruskie? Chodzi mi raczej o technikę
> robienia niż składniki bo te znam. Jestem zupełnym antytalentem jeśli
> chodzi o ruskie, robiłam je kilkanaście razy i za każdym podejściem
> to samo: najpierw pycha farsz, chyba dobre ciasto, potem śliczne,
> pękate pierożki a na koniec po ugotowaniu, jak zwykle porażka - robią
> się jakieś takie "zdechłe". Wyglądają tak jakby farsz w tajemniczy
> sposób się z nich ulotnił. Wiem że mogą być inne bo jedna moja
> znajoma robi takie które są pękate nawet po ugotowaniu. Może mnie
> ktoś oświeci od czego to może zależeć? Czy nie takie ziemniaki, czy
> ciasto do d..., chyba nie gotuje ich za długo (góra 5 minut) i nie są
> porozklejane a wszystkie takie płaskie.
> Pozdrawiam
> ania
Aaaaaaaa tak mi się jeszcze przypomniało: ja jak robię farsz to staram
się żeby był gęsty (nie ciapciasty - raz mi taki wyszedł, chyba
ziemniaki do niczego były) a ta moja znajoma wlewa do farszu jeszcze
kubeczek śmietany i cholerka te pierogi wychodzą jej i tak lepsze, w
środku nie rozpaćkane i takie śliczne pękate z wierzchu,a mi nie
buuuuu...
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:16:45

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

<ciach>
> Dzięki, robię w sumie podobnie tylko: nie daję oleju, zalewam nie
> zawsze gorącą wodą, zamiast poznańskiej daje wrocławską (a dziś mam
> tyko tortową), daję całe jajko, zagniatam ręcami, daję plaską łyżeczkę
> soli (bo gdzieś wyczytałam że tak trzeba).... to tyle. A dziś spróbuję
> po Twojemu (tylko z mąką będzie problem).
>
> ania
>
>

Spróbuj :)
Ostatnio na grupie był temat: do czego służą jakie mąki. No i własnie
poznańska wymieniona była jako ta do pierogów.

Życzę smacznego :)
--
Agnieszka J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 12:18:26

Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

<ciach>

> Aaaaaaaa tak mi się jeszcze przypomniało: ja jak robię farsz to staram
> się żeby był gęsty (nie ciapciasty - raz mi taki wyszedł, chyba
> ziemniaki do niczego były) a ta moja znajoma wlewa do farszu jeszcze
> kubeczek śmietany i cholerka te pierogi wychodzą jej i tak lepsze, w
> środku nie rozpaćkane i takie śliczne pękate z wierzchu,a mi nie
> buuuuu...
> ania
>
>

Wydaje mi się, że to kwestia konsystencji ciasta a nie farszu. Powinno być
po wyrobieniu takie sprężyste, twardawe.

--
Agnieszka J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gołąbki
Wkładka do piwa
Szlotki..gdzie
Ryba maślana
Owoce morza - debiut

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »