| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-03 19:36:07
Temat: bylo zupa czosnkowa jest zupa czosnkowo-soczewicowa-----Original Message-----
From: aGi <a...@p...wp.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 3 października 2000 15:31
Subject: zupa czosnkowa
>jadlam taka kiedys w Czechach, byla pyszna, z drobnymi kawaleczkami
czosnku
>w niej i z roztopionym serkiem.... Byla mniamusna i chcialabym ja powtorzyc
>w domu, ale nie wiem jak:(
>pomozcie, wszechwiedzacy Grupowicze:)
>
>aga
>
To nie dokladnie to o co pytala Aga, ale w ramach crosspostingu mysli
nalozylo mi sie jej pytanie o zupe czosnkowa i wczesniejsze pytanie kogos o
zupe soczewicowa i przypomnialo mi sie, ze dawno juz nie robilam zupki
czosnkowo-soczewicowej. To jest super rozgrzewajaca pychotka w sam raz na
dlugie, zimowe, zakatarzone wieczory. Sklada sie z rosolku duzych kawalkow
ziemniakow, warzywek, soczewicy i czosnku - niestety nie pamietam
proporcji - jesli jestescie zainteresowani to wklepie przepisik , ale
dopiero jutro, bo nie zabralam go na nowe smiecie i musze skontaktowac sie z
mama. Jedynym minusem tej zupki w moim przypadku jest to, ze te dziwolagi
(czyt. moja rodzinka) nie wiadomo dlaczego jak jeden maz twierdza, ze
soczewica jest bleee i nie chca jej jesc. Nawet w mojej wspanialej zupce ;-)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-03 21:03:09
Temat: Odp: bylo zupa czosnkowa jest zupa czosnkowo-soczewicowaMoze dlatego ze jak ktos juz zauwazyl ... zupka z soczewicy wyglada tylko
odrobine atrakcyjnej od wody z brudnej scierki ;))) i to pewnie tez jedynie
ze wzgledu na natke pietruszki ;)
Sama mialam kilka wystepow z soczewica w roli glownej,
- kopletna klapa
moze ktos ma inne doswiadczenia?
Sakul
----------------------
> Jedynym minusem tej zupki w moim przypadku jest to, ze te dziwolagi
> (czyt. moja rodzinka) nie wiadomo dlaczego jak jeden maz twierdza, ze
> soczewica jest bleee i nie chca jej jesc. Nawet w mojej wspanialej zupce
;-)
> Herbatka
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-04 07:49:55
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest zupa czosnkowo-soczewicowa
Użytkownik Sakul <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8rde66$7un$...@n...intertele.pl...
> Moze dlatego ze jak ktos juz zauwazyl ... zupka z soczewicy wyglada tylko
> odrobine atrakcyjnej od wody z brudnej scierki ;))) i to pewnie tez
jedynie
> ze wzgledu na natke pietruszki ;)
>
> Sama mialam kilka wystepow z soczewica w roli glownej,
> - kopletna klapa
>
> moze ktos ma inne doswiadczenia?
>
> Sakul
> ----------------------
Niestety...
Raz ugotowałam zupkę z soczewicy.Fakt ten był poprzedzony dwoma dniami
przechwałek, jaka pyszna będzie owa!
Efekt: miłości młe moja spróbowała, spojrzała na mnie z wyrzutem i przez
kolejne pięć dni demonstracyjnie jadła frytki z kiełbasą. A ja? Ja jadłam
zupkę z soczewicy. Piątego dnia skwaśniała....
Cóż, nie była zła, ale... nieprędko znowu się pokuszę...
Pozdrawiam baaardzo :))))
Renata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-04 08:43:25
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Sakul <j...@i...pl> w wiadomości
news:8rde66$7un$1@news.intertele.pl napisał(a):
(...)
> Sama mialam kilka wystepow z soczewica w roli glownej,
> - kopletna klapa
>
> moze ktos ma inne doswiadczenia?
>
same pozytywne :-)
pasztety, pasty, zupy (mojej małżoldy), naleśniki, czasem kotleciki. a
dzisiaj kanapki z pastą soczewicowo-pieczarkową. miodzio!
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-04 08:49:13
Temat: Re: Re: bylo zupa czosnkowa jest zupa czosnkowo-soczewicowaSakul wrote:
>
>
> Sama mialam kilka wystepow z soczewica w roli glownej,
> - kopletna klapa
>
> moze ktos ma inne doswiadczenia?
Spróbuj zrobić naleśniki z soczewicą, nie uprzedzając co jest w środku.
(nadzienie: miękka soczewica, rozgnieciona mniej lub bardziej oraz
posiekana zeszklona cebulka). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś
marudził. Sos pomidorowy do tego...
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-04 13:15:53
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:39daecd6$...@n...vogel.pl...
>
> same pozytywne :-)
>
> pasztety, pasty, zupy (mojej małżoldy), naleśniki, czasem kotleciki. a
> dzisiaj kanapki z pastą soczewicowo-pieczarkową. miodzio!
>
> wojmat
>
> To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> Bo brzmi znakomicie!
> Wszak nie można zrażać się pierwszą porażką...
Renata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-04 14:04:00
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Renata Wrzosek <r...@p...com> w wiadomości
news:8rfahc$pf9$1@news.tpi.pl napisał(a):
>
(...)
> > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > Bo brzmi znakomicie!
pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc, ugotować
z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i potem
dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do smaku.
można wkropić kilka kropel cytryny.
ogólnie soczewica jest tak uniwersalna że trudno przepisu tego nie
modyfikować. może być taka pasta pół na pół z tahini ("masłem" sezamowym) na
przykład.
wojmat
--
----------------------------------------------------
-
"weź kęsa bez mięsa ;-)" http://puszkkka.spinacz.pl
wegetariańska baza przepisów i informacji kulinarnych
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-05 08:27:52
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
>
>
> pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc,
ugotować
> z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
> wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i
potem
> dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
> sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
> soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do
smaku.
> można wkropić kilka kropel cytryny.
>
>
> ogólnie soczewica jest tak uniwersalna że trudno przepisu tego nie
> modyfikować. może być taka pasta pół na pół z tahini ("masłem" sezamowym)
na
> przykład.
>
> wojmat
> --
Piękne dzięki!
Zostało mi trochę soczewicy z zupy, więc na pewno wypróbuję!
I to dziś jeszcze! O!
Dam znać, jak poszło!
Pozdrawiam!
Renata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-05 08:46:21
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl> wrote in message
news:39db3808@news.vogel.pl...
> Renata Wrzosek <r...@p...com> w wiadomości
> news:8rfahc$pf9$1@news.tpi.pl napisał(a):
> >
> (...)
> > > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > > Bo brzmi znakomicie!
> pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc,
ugotować
> z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
Albo z suszona bazylia zamiast czabru i tymianku, albo w ogole bez ziol,
za to pozniej dodac zielona bazylie. Mozna tez ugotowac pol na pol z ryzem,
(czyli pasta soczewicowo-ryzowa), albo dodac do soczewicy przed koncem
gotowania kilka lyzek maki/kaszki kukurydzianej, tak zeby nie odcedzac
wody (zgestnieje).
> wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i
potem
> dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
W "mojej" wersji pare zabkow swiezego czosnku zamiast cebuli i pieczarek.
> sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
> soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do
smaku.
> można wkropić kilka kropel cytryny.
I _koniecznie_ podawac w "towarzystwie" swiezych pomidorow :-)
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-05 10:49:48
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)> > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > Bo brzmi znakomicie!
> > Wszak nie można zrażać się pierwszą porażką...
Popieram soczewice! (na prezydenta ;-)) Zeby nie wygladala jak scierka,
mozna uzyc czerwonej - i gotuje sie tez znacznie szybciej.
Moja zupa w 21 minut (na podstawie przepisu podobno bulgarskiego, ale teraz
to juz nic nie ma wspolnego z oryginalem)
Ilosci 'na oko'
Zagotowac wode
Wsypac troche peczaku, gotowac 7 minut (od zagotowania)
Wsypac *czerwona* soczewice, posolic, wrzucic listek bobkowy i trzoche
gniecionych ziaren kolendry i mielonego pieprzu, gotowac 7 minut
Wsypac mrozonke warzywna (ja robie z takiej zwyklej wloszczyzny krojonej w
dosc grube paski, ale podejrzewam, ze inne tez moga byc), gotowac 7 minut.
Ta wersja tak mi smakuje, ze nie chce mi sie jej zmieniac, ale dojrzewam juz
do eksperymentow (czosnek, pomidory....)
Moja mama twierdzi, ze nie mozna ugotowac peczaku w 21 minut, ale ja uwazam,
ze jest dosc miekki (nie lubie papy), a po 7 minut latwo sie odmierza ;-)
Czas gotowania oczywiscie mozna zmienic, jak ktos lubi bardziej na miekko.
Zaleznie od soczewicy, czasem moze wyjsc bardziej rozgotowana, czasem mniej.
Ale kolorem nie przypomina sciery!
Pzdr
Marta
P.S. Peczak i soczewice umyc, to nie bedzie szumowin. Jesli sie pojawia -
mozna zszumowac. Z przyprawami mozna wtedy chwile zaczekac od zagotowania
soczewicy, bo inaczej pieprz i kolendra wyplywaja z szumowina.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |