Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!no
t-for-mail
From: "Marta" <m...@...kuku.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Date: Thu, 5 Oct 2000 12:49:48 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 33
Message-ID: <8rhmbj$l7j$1@news.ipartners.pl>
References: <012401c02d71$2e869460$4fdf4cd5@tea> <8rde66$7un$1@news.intertele.pl>
<39daecd6$1@news.vogel.pl> <8rfahc$pf9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dlp-lodz-as1-as34.ipartners.pl
X-Trace: news.ipartners.pl 970742963 21747 157.25.164.163 (5 Oct 2000 10:49:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Oct 2000 10:49:23 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34995
Ukryj nagłówki
> > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > Bo brzmi znakomicie!
> > Wszak nie można zrażać się pierwszą porażką...
Popieram soczewice! (na prezydenta ;-)) Zeby nie wygladala jak scierka,
mozna uzyc czerwonej - i gotuje sie tez znacznie szybciej.
Moja zupa w 21 minut (na podstawie przepisu podobno bulgarskiego, ale teraz
to juz nic nie ma wspolnego z oryginalem)
Ilosci 'na oko'
Zagotowac wode
Wsypac troche peczaku, gotowac 7 minut (od zagotowania)
Wsypac *czerwona* soczewice, posolic, wrzucic listek bobkowy i trzoche
gniecionych ziaren kolendry i mielonego pieprzu, gotowac 7 minut
Wsypac mrozonke warzywna (ja robie z takiej zwyklej wloszczyzny krojonej w
dosc grube paski, ale podejrzewam, ze inne tez moga byc), gotowac 7 minut.
Ta wersja tak mi smakuje, ze nie chce mi sie jej zmieniac, ale dojrzewam juz
do eksperymentow (czosnek, pomidory....)
Moja mama twierdzi, ze nie mozna ugotowac peczaku w 21 minut, ale ja uwazam,
ze jest dosc miekki (nie lubie papy), a po 7 minut latwo sie odmierza ;-)
Czas gotowania oczywiscie mozna zmienic, jak ktos lubi bardziej na miekko.
Zaleznie od soczewicy, czasem moze wyjsc bardziej rozgotowana, czasem mniej.
Ale kolorem nie przypomina sciery!
Pzdr
Marta
P.S. Peczak i soczewice umyc, to nie bedzie szumowin. Jesli sie pojawia -
mozna zszumowac. Z przyprawami mozna wtedy chwile zaczekac od zagotowania
soczewicy, bo inaczej pieprz i kolendra wyplywaja z szumowina.
|