Data: 2000-10-05 08:46:21
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Od: "Andrzej Bienias" <a...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl> wrote in message
news:39db3808@news.vogel.pl...
> Renata Wrzosek <r...@p...com> w wiadomości
> news:8rfahc$pf9$1@news.tpi.pl napisał(a):
> >
> (...)
> > > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > > Bo brzmi znakomicie!
> pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc,
ugotować
> z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
Albo z suszona bazylia zamiast czabru i tymianku, albo w ogole bez ziol,
za to pozniej dodac zielona bazylie. Mozna tez ugotowac pol na pol z ryzem,
(czyli pasta soczewicowo-ryzowa), albo dodac do soczewicy przed koncem
gotowania kilka lyzek maki/kaszki kukurydzianej, tak zeby nie odcedzac
wody (zgestnieje).
> wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i
potem
> dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
W "mojej" wersji pare zabkow swiezego czosnku zamiast cebuli i pieczarek.
> sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
> soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do
smaku.
> można wkropić kilka kropel cytryny.
I _koniecznie_ podawac w "towarzystwie" swiezych pomidorow :-)
Pozdrawiam,
Andrzej
|