Data: 2000-10-05 08:27:52
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Od: "Renata Wrzosek" <r...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
>
>
> pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc,
ugotować
> z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
> wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i
potem
> dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
> sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
> soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do
smaku.
> można wkropić kilka kropel cytryny.
>
>
> ogólnie soczewica jest tak uniwersalna że trudno przepisu tego nie
> modyfikować. może być taka pasta pół na pół z tahini ("masłem" sezamowym)
na
> przykład.
>
> wojmat
> --
Piękne dzięki!
Zostało mi trochę soczewicy z zupy, więc na pewno wypróbuję!
I to dziś jeszcze! O!
Dam znać, jak poszło!
Pozdrawiam!
Renata.
|