Data: 2000-10-04 14:04:00
Temat: Re: bylo zupa czosnkowa jest soczewica pany! :-)
Od: ":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Renata Wrzosek <r...@p...com> w wiadomości
news:8rfahc$pf9$1@news.tpi.pl napisał(a):
>
(...)
> > To może jakiś przepis na grupę na któryś z tych smakołyków?
> > Bo brzmi znakomicie!
pasta jest prosta: namoczyć soczewicę (szklanka suchej) przez noc, ugotować
z cząbrem lub tymiankiem w niewielkiej ilości wody (solić mniej bo mało
wody) do miękkości, zeszklic na oliwie albo dobrym oleju dużą cebulę i potem
dorzucić kilka skrojonych pieczarek. poddusić chwilkę aż pieczarki puszczą
sok. zmiksować na gładką masę soczewicę z podsmażonym (dodać wody z
soczewicy jak za suche). doprawić białym pieprzem i sosem sojowym do smaku.
można wkropić kilka kropel cytryny.
ogólnie soczewica jest tak uniwersalna że trudno przepisu tego nie
modyfikować. może być taka pasta pół na pół z tahini ("masłem" sezamowym) na
przykład.
wojmat
--
----------------------------------------------------
-
"weź kęsa bez mięsa ;-)" http://puszkkka.spinacz.pl
wegetariańska baza przepisów i informacji kulinarnych
----------------------------------------------------
-
|