« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-01-31 13:43:27
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Użytkownik "Emilia Karbownik" <d...@N...CHCE.SPAMU.o2.pl> napisał w
wiadomości news:drnaup$4cu$1@news.onet.pl...
> medea napisał(a):
> > Marek W. napisał(a):
>> Nie wiem, czy te pięc godzin to rzeczywiście musi być, ale podejrzewam,
> że tak.
no jak ja bym czekała 5 godzin, to ciasto uciekłoby mi drzwiami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-01-31 13:48:35
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieDnia Tue, 31 Jan 2006 14:43:27 +0100, Waćpanna lub waćpan Syla, w wiadomości
<news:drnpiu$t4h$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> no jak ja bym czekała 5 godzin, to ciasto uciekłoby mi drzwiami
Nie przesadzajmy, ja ciasto na pizzę wyrasstam 3h i jakoś nie ucieka :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Nigdy nie dawaj się siłą. Oddawaj się dobrowolnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-01-31 21:05:00
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieNo ale przepis poproszę !!!
Uwielbiam drozdzówki !!!
Przejrzalam kuchnie polska i nic takiego nie widze, co by wyrastalo 5 godz.
A jesli chodzi o kierunek ucierania, to ongis jeden chemik mi mowil,
ze podczas ucierania tworza sie w ciescie
"ciekle krysztaly" co nauka nie tak dawno odkryla (samo
zjawisko, a ciasto to przy okazji) i zmiana kierunku niszczy te twory. Moze
cos w tym jest.....
Pozdrawiam
Fiora
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:drn5m7$isi$1@proxy.provider.pl...
> W przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
> godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
> Na pewno! :-)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-01-31 22:36:27
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieaniared napisał(a):
> Emilia Karbownik napisał(a):
>
>>>
>> To wcale nie są takie czary mary.
>> Przy ucieraniu zmiana kierunku niszczy jakieśtam molekuły (chyba
>> skrobiowe) i dlatego ciasto robione ręcznie jest lepsze od fabrycznego
>> (bo w tamtym maszyna jak mikser nie przejmuje się kierunkiem)
>
>
> Czy rozumiesz przez to, że mikser kręci raz w jedną, raz w drugą stronę?
> To ja mam inny mikser.
>
Nie jestem specjalistką od pieczenia przemysłowego chleba, ale z tego co
się kiedys dowiedziałam wynikało, że ciasto jest mieszane w dwie strony
na raz - tak jak w mikserze, gdy założymy dwie zazębiające się końcówki.
EK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-02 19:25:50
Temat: Rezultat!Zrobiłam w mikserze, wyrastało może nie 5 godzin, a niecałe 4, dodałam
tej felernej skórki własnej roboty i... wyszło pyyycha! Pięknie wyrosło,
jest puszyste i ma śliczny złoty kolor. Kruszonka mi się nie udała przez
gapiostwo, bo zamiast 25dag mąki dałam 250dag i coś mi się nie chciało
lepić ;-). Więcej masła niestety nie miałam, żeby wyrównać różnicę, więc
odpuściłam sobie tę kruszonkę.
Zajadam się ciepłym drożdżowym ciastem, mimo że podobno niezdrowe i
popijam winko, to przynajmniej zdrowe jest :-).
Pozdrawiam
Ewa
PS. Przepis wpiszę jutro, bo już dziś mi się nie chce. Przepraszam, bo
zdaje się, że był ktoś zainteresowany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-02 19:29:33
Temat: Re: Rezultat!Użytkownik medea napisał:
> Kruszonka mi się nie udała przez
> gapiostwo, bo zamiast 25dag mąki dałam 250dag
Dwa i pół kilograma dałaś na kruszonkę?!
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-02 19:44:20
Temat: Re: Rezultat!BasiaBjk napisał(a):
> Dwa i pół kilograma dałaś na kruszonkę?!
Łoboże, ja już naprawdę nie wiem ile dałam na tę kruszonkę, chyba za
dużo wina ;-). Może jednak dobrze dałam, bo mieściło się w plastikowej
miareczce? ;-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-02 20:17:54
Temat: Re: Rezultat!medea wrote:
> Zajadam się ciepłym drożdżowym ciastem, mimo że podobno niezdrowe
A pizza na drozdzowym ciescie? a cieply chleb czosnkowy czy serowy do
obiadu? a cieple bulki do obiadu, ktore podaja w wielu krajach? cieple
ciasto drozdzowe mozna jak najbardziej jesc bez szkody dla zdrowia. A
jak wystygnie, mozna podgrzac w mikrofali przez 10 sekund, co bardzo
poprawia smak.
Pozdrawiam cieplo
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-03 06:49:39
Temat: Re: Rezultat!
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:43E268F2.6030200@bluemoonlavender.com...
> medea wrote:
> > Zajadam się ciepłym drożdżowym ciastem, mimo że podobno niezdrowe
>
> A pizza na drozdzowym ciescie? a cieply chleb czosnkowy czy serowy do
> obiadu? a cieple bulki do obiadu, ktore podaja w wielu krajach? cieple
> ciasto drozdzowe mozna jak najbardziej jesc bez szkody dla zdrowia.
i ciepłe pączki:-))
Karnawał jest, więc doskonała okazja aby zrobić w weekend pączki i zjeśc
trochę również na ciepło;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-02-03 10:39:41
Temat: Re: Rezultat!medea wrote:
> BasiaBjk napisał(a):
>
>> Dwa i pół kilograma dałaś na kruszonkę?!
>
>
> Łoboże, ja już naprawdę nie wiem ile dałam na tę kruszonkę, chyba za
> dużo wina ;-). Może jednak dobrze dałam, bo mieściło się w plastikowej
> miareczce? ;-)
no to chyba była miara nie miareczka ;-)
A dałaś pewnie 250g, bo te miarki są na ogół w gramach skalowane.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |