Data: 2012-05-12 17:40:47
Temat: Re: Rodzynek Koryncki i dereń
Od: " skryba" <s...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ktoś <j...@b...gnet.pl> napisał(a):
> Otrzymałem od znajomego krzew który przywiózł z południa Europy o nazwie "
> rodzynek koryncki".(Nie jest to odmiana winorośli oczywiście). Krzew
> przezimował wyśmienicie i zakwitł pierwszy raz ale nie zawiązał
> owoców.Liście ma podobne trochę do agrestu lub porzeczki złotej i kolce.
> Oczywiście sprawdzałem w necie ale nic nie znalazłem.Jeżeli ktoś mi podpowie
> co to jest będę b. wdzięczny.
Jeśli jest to tytułowy rodzynek to musi to być winorośl, o kolczastej nie
słyszałem, ale przecież nie wszystko słyszę, nie wszystko widzę:
http://www.agora-sklep.com/pl/produkty/9-inne/73-rod
zynki
Czarne rodzynki, zwane również korynckimi to czerwone winogrona suszone na
słońcu i spożywane jako suszone owoce w potrawach, w słodyczach lub same.
Nazwa ta pochodzi od rejonu Zatoki Korynckiej i otaczających terenów, gdzie
rodzynki te są uprawiane i będąc tak uznanym produktem są unikalne w świecie.
Rodzynki korynckie mają bardzo długą tradycję w Grecji i były obiektem
polityki agrarnej od początku naszego wieku
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/owoce
/559-rodzynki-po-8-
miesiacu.html
Zależnie od odmiany winorośli i typu suszenia, dostępnych jest kilka
rodzajów rodzynek:
Currants - zwane też Korynckimi, w kolorze najciemniejsze wśród rodzynek.
Wykorzystywane są jako dodatek do potraw lub przekąski.
Golden Raisins - czyli Złote Rodzynki. Najpiękniejsze. Wygląd swój
zawdzięczają szybkiemu suszeniu.
Monukka - są duże i ciemne. Produkowane są w niewielkich ilościach. Zagranicą
można je kupić tylko w sklepach z tzw. "zdrową żywnością".
Muscat - to najpopularniejsze na świecie rodzynki stosowane jako słodka
przekąska lub dodatek do płatków śniadaniowych.
Sułtanki - doskonałe jako dodatek do potraw lub przekąska.
Pozdrawiam pogodnie
skryba
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|