Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Rozsady - doświadczenia i porady
Date: Tue, 7 May 2002 20:36:30 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 29
Message-ID: <ab96r5$hju$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <ab1ps5$6l8$1@news.tpi.pl>
<P...@t...uhc.lublin.pl>
<ab7n5d$idv$1@news.tpi.pl> <ab8b41$e7b$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1020796581 18046 193.218.115.254 (7 May 2002 18:36:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 18:36:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:45583
Ukryj nagłówki
> > A co zostanie to do talerza za wskazaniem Jerzego - (patrz tez mój
> > komentarz).
> > Czy Ty poza wrecz i to drugie stosowales tez metode "przez zjadanie"?
>
> Kurcze, żebym ja tak mogła ze ślimakami. Oszczędziłby człowiek na mięsku
:-)
> Cóż, kiedy rzuca mną na samą myśl o zjadaniu tych paskud. Zresztą
> przygotowanie zwierzątek do zjedzenia trwa ponoć 10 dni:-(
Trzy? 3 dni ślimaczki się oczyszczają z [...]
Ślimaki to najbardziej znany francuski przysmak. Tradycja ich
spożywania sięga czasów paleolitu. Pierwotna ludność zamieszkująca
okolice Pirenejów żywiła się nimi, i to w dużych ilościach. W
starożytnym Rzymie hodowano ślimaki do celów kulinarnych. Do wielce
poszukiwanych gatunków ślimaków jadalnych należą duże winniczki o
pięknych ozdobnych skorupkach (Helix pomatia) lub gros Bourgogne,
które żyją w liściach winorośli. Polskie winniczki trafiają na
francuskie stoły w postaci bardzo lubianej potrawy o nazwie escartgots
a la bourguignonne. Ślimaki podaje się na specjalnych talerzykach
polewane skwierczącym masłem czosnkowym.
Smacznego.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
|