Data: 2002-05-07 18:36:30
Temat: Re: Rozsady - doświadczenia i porady
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > A co zostanie to do talerza za wskazaniem Jerzego - (patrz tez mój
> > komentarz).
> > Czy Ty poza wrecz i to drugie stosowales tez metode "przez zjadanie"?
>
> Kurcze, żebym ja tak mogła ze ślimakami. Oszczędziłby człowiek na mięsku
:-)
> Cóż, kiedy rzuca mną na samą myśl o zjadaniu tych paskud. Zresztą
> przygotowanie zwierzątek do zjedzenia trwa ponoć 10 dni:-(
Trzy? 3 dni ślimaczki się oczyszczają z [...]
Ślimaki to najbardziej znany francuski przysmak. Tradycja ich
spożywania sięga czasów paleolitu. Pierwotna ludność zamieszkująca
okolice Pirenejów żywiła się nimi, i to w dużych ilościach. W
starożytnym Rzymie hodowano ślimaki do celów kulinarnych. Do wielce
poszukiwanych gatunków ślimaków jadalnych należą duże winniczki o
pięknych ozdobnych skorupkach (Helix pomatia) lub gros Bourgogne,
które żyją w liściach winorośli. Polskie winniczki trafiają na
francuskie stoły w postaci bardzo lubianej potrawy o nazwie escartgots
a la bourguignonne. Ślimaki podaje się na specjalnych talerzykach
polewane skwierczącym masłem czosnkowym.
Smacznego.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
|