« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-15 08:58:00
Temat: Ryż -zoty jak ?Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
dodaje? i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy :)) jesli jest juz cos na
ten temat na archiwum i nie chce sie Wam pisac to napiszcie gdize to jest
ale lepiej napiszcie pozdrawiam :)) mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-15 09:36:14
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Użytkownik "Mariusz P" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aogld7$3s$1@news.tpi.pl...
> Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
> dodaje?
Mozna dodac curry - ale to zmienia zdecydowanie smak
Zamiast curry mozna dac kurkume, szafran, albo cos takiego jak szafran ;)
Jezeli chodzi o kurkume, to nie nalezy przesadzic, bo jak za duzo tego dasz,
to kolorek wychodzi wsciekle zolty :)) taki sztuczny.
A jak to zrobic? Jak juz masz ugotowany ryz, posypujesz go przyprawa i
mieszasz :)
> i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
> torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy :))
Dlaczego? Przeciez nie ma chyba nic prostszego niz ugotowanie ryzu :)
szczegolnie jak sie ma mikrofalowke. Ja to robie tak: wsypuje do szklanej
miski jedna porcje ryzu i zalewam dwoma porcjami wody, do tego troche soli i
masla. Wstawiam do mikrofalowki na 6 minut na max, potem na 20 minut na
troche mniej (u mnie to jest jakies 500). Wyjmujesz, mieszasz, sprawdzasz
czy smaczny i nakladasz na talerz. No jezeli jest troche twardy to mozna
dolac jeszcze troche wody i chwile pogotowac. Ale zazwyczaj juz nie trzeba.
A sybki wychodzi zawsze. I zadnych torebek, przpalonych garnkow, zalanej
kuchenki... no w ogole cudownie, a samk jaki pyszny... hmmmm... juz mam
ochote na ryz :)
Ja kupuje zawsze taki parboiled albo jakis taki orientalny (np.
jasminowy,chyba :)).
>jesli jest juz cos na
> ten temat na archiwum i nie chce sie Wam pisac to napiszcie gdize to jest
> ale lepiej napiszcie pozdrawiam :)) mariusz
Tu masz adres archiwum:
http://www.google.com.pl/advanced_group_search?hl=pl
wszystko tam znajdziesz, a nawet wiecej :)
pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 09:38:09
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Użytkownik "Mariusz P" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aogld7$3s$1@news.tpi.pl...
> Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
> dodaje? i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
> torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy
:)) mariusz
zabarwiasz ryz kurkuma lub szafranem (szafran jest drozszy), mozesz dodac
barwnik do wody
a jak chcesz miec sypki ryz- bezstresowo- to kup taki, ktory nazywa sie
parboiled- mozna dostac prawie w kazdym sklepie- nigdy sie nie skleja- wrecz
przeciwnie, ziarenka az sie odpychaja same ;-), nie da sie go zepsuc w
zaden sposob, nawet bez torebki
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 09:42:11
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?GoniaP:
> Użytkownik "Mariusz P" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:aogld7$3s$1@news.tpi.pl...
>
>>Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
>>dodaje?
>
>
> Mozna dodac curry - ale to zmienia zdecydowanie smak
> Zamiast curry mozna dac kurkume, szafran, albo cos takiego jak szafran ;)
> Jezeli chodzi o kurkume, to nie nalezy przesadzic, bo jak za duzo tego dasz,
> to kolorek wychodzi wsciekle zolty :)) taki sztuczny.
> A jak to zrobic? Jak juz masz ugotowany ryz, posypujesz go przyprawa i
> mieszasz :)
ee tam. Dodajesz kurkumy lub szafranu do wody w trakcie gotowania i gotowe.
A w międzyczasie popraw pisownię listów.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 09:45:17
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?Jola L-L:
>>Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
>>dodaje? i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
>>torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy
>
> :)) mariusz
>
> zabarwiasz ryz kurkuma lub szafranem (szafran jest drozszy), mozesz dodac
> barwnik do wody
> a jak chcesz miec sypki ryz- bezstresowo- to kup taki, ktory nazywa sie
> parboiled- mozna dostac prawie w kazdym sklepie- nigdy sie nie skleja- wrecz
> przeciwnie, ziarenka az sie odpychaja same ;-), nie da sie go zepsuc w
> zaden sposob, nawet bez torebki
wszędzie te parboiled są. Trudno dostać normalny ryż, który się trochę
klei, ale nie za bardzo. Choć wypracowałem technikę gotowania tego
parboiled ;-)
Te sypkie to tylko z widelca spadają i nie nadają się do jedzenia (dla
mnie).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 10:11:10
Temat: Re: Ry? -zoty jak ?
>
>wsz?dzie te parboiled s?. Trudno dosta? normalny ry?, który si? troch?
>klei, ale nie za bardzo. Cho? wypracowa?em technik? gotowania tego
>parboiled ;-)
>Te sypkie to tylko z widelca spadaj? i nie nadaj? si? do jedzenia (dla
>mnie).
>
>Waldek
to se musisz zafundowac dobry gesty sos oraz pozerac to lyzka.
problem rozwiazany ;)))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 10:24:08
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3DABE3AD.3030400@ukbf.fu-berlin.de...
> wszędzie te parboiled są. Trudno dostać normalny ryż, który się trochę
> klei, ale nie za bardzo. Choć wypracowałem technikę gotowania tego
> parboiled ;-)
> Te sypkie to tylko z widelca spadają i nie nadają się do jedzenia (dla
> mnie).
>
> Waldek
>
**
A ja w zasadzie lubie jak sie nie klei, ale kiedys sie uparlam ze chjce
klejoncy, no i sie nie chcialo za nic w swiecie skleic ;-)
Az zaczelam gotowac na parze, w parowarze albo w kapieli wodnej (gar na
garze), no i wtedy sie troche klei.
A i najlepiej wtedy przyprawic kurkuma czy innymi przyprawami, bo do samego
ryzu dodajesz tylko tyle wody ile trzeba zeby sie odpowiednio rozpulchnil,
znaczy najczesciej dwa razy wiecej wody ile ryzu.
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 10:47:29
Temat: Re: Ry? -zoty jak ?Krysia Thompson:
>>wsz?dzie te parboiled s?. Trudno dosta? normalny ry?, który si? troch?
>>klei, ale nie za bardzo. Cho? wypracowa?em technik? gotowania tego
>>parboiled ;-)
>>Te sypkie to tylko z widelca spadaj? i nie nadaj? si? do jedzenia (dla
>>mnie).
>
> to se musisz zafundowac dobry gesty sos oraz pozerac to lyzka.
> problem rozwiazany ;)))
a ja tak nie lubiem. Zresztą co to za ekonomia, wypłukiwać skrobię z
ryżu aby się nie kleił i jej dodawanie do sosu, coby się ten kleił.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 10:50:43
Temat: Re: Ry? -zoty jak ?On Tue, 15 Oct 2002 12:47:29 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>Krysia Thompson:
>>>wsz?dzie te parboiled s?. Trudno dosta? normalny ry?, który si? troch?
>>>klei, ale nie za bardzo. Cho? wypracowa?em technik? gotowania tego
>>>parboiled ;-)
>>>Te sypkie to tylko z widelca spadaj? i nie nadaj? si? do jedzenia (dla
>>>mnie).
>
>>
>> to se musisz zafundowac dobry gesty sos oraz pozerac to lyzka.
>> problem rozwiazany ;)))
>
>a ja tak nie lubiem. Zreszt? co to za ekonomia, wyp?ukiwa? skrobi? z
>ry?u aby si? nie klei? i jej dodawanie do sosu, coby si? ten klei?.
>
>Waldek
>
ja tam niczego nie wyplukuje...zdaje sie na laske kuchenki mojej
- jemy ryz taki, jaki z gara wyjdzie...ludzie czasem kreca nosem,
ze moj ryz to trzeba kroic nozem ale za to pies w siodmym niebie
;))
Trys
>
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-15 10:51:05
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?Dzieki za rady pozdrawiam z krakowa mariusz
Użytkownik "Ana" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:aogq9a$1ii8$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
> wiadomości news:3DABE3AD.3030400@ukbf.fu-berlin.de...
> > wszędzie te parboiled są. Trudno dostać normalny ryż, który się trochę
> > klei, ale nie za bardzo. Choć wypracowałem technikę gotowania tego
> > parboiled ;-)
> > Te sypkie to tylko z widelca spadają i nie nadają się do jedzenia (dla
> > mnie).
> >
> > Waldek
> >
> **
> A ja w zasadzie lubie jak sie nie klei, ale kiedys sie uparlam ze chjce
> klejoncy, no i sie nie chcialo za nic w swiecie skleic ;-)
> Az zaczelam gotowac na parze, w parowarze albo w kapieli wodnej (gar na
> garze), no i wtedy sie troche klei.
> A i najlepiej wtedy przyprawic kurkuma czy innymi przyprawami, bo do
samego
> ryzu dodajesz tylko tyle wody ile trzeba zeby sie odpowiednio rozpulchnil,
> znaczy najczesciej dwa razy wiecej wody ile ryzu.
> A.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |