Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ryba duszona po prowansalsku (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ryba duszona po prowansalsku (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-15 18:48:08

Temat: Ryba duszona po prowansalsku (P)
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejeczka;-)))))

Ostatnio oszalałam na punkcie przepisów rybnych i Mechcia była tak miła, że
przepisała mi przepis z książki "Współczesna kuchnia domowa" (więcej
szczegół o książce ma Mechcia). Przepis przetestowałam i piszę tutaj;-)))

Ryba duszona po prowansalsku

80 dag dorsza lub innej ryby morskiej
2- 3 dymki
1 por
2 strąki czerwonej papryki
1 strąk zielonej
3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub oliwy
szczypta tymianku świeżego lub suszonego
szczypta szałwii
1 listek laurowy
1/2 szk.. białego wina
2/3 szk.. gęstej śmietany
pół kostki bulionowej
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz, sok z 1 cytryny
- dymkę pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem
- por pokroić w krążki wraz z 10 cm. zielonej części
- paprykę pokroić w cienkie plastry, pomidory obrać ze skorki i
pokroić w kostkę
- czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
- na patelni rozgrzać masło lub oliwę, włożyć wszystkie warzywa,
smażyć mieszając, dodać przyprawy, dolać wino i dusić na bardzo
malym gazie przez 10 min. by cześć sosu odparowała.
- rybę pokroić w kawałki.
- śmietanę wymieszać z kostka bulionowa, dolać do warzyw, dodać rybę,
dodać pieprz cayenne, i sok z cytryny. podgrzewać ok. 10 min.

Moje uwagi: paprykę dodałam czerwoną, żółtą i zieloną, było weselej;-))))
Wina dałam 3/4 szklanki, kostkę bulionową całą dodała, zamiast świeżych
pomidorów dałam całą puchę takich cudaczków bez skórki. Potrawę doprawiłam
na pikantno, bo dla mnie troszkę za mdłe było, ale mój mąż podjadacz zjadł
przed dodaniem ostrych ingrediencji i też się zachwycał;-)))))) Rybka
wyszła całkiem pysznościowa, podałam ja z ryżem, całość posypałam obficie
zielonym ;-)))

Pozdrawiam,

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-16 20:00:12

Temat: Re: Ryba duszona po prowansalsku (P)
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:3c4479a4$1@news.vogel.pl...
> Hejeczka;-)))))
>
> Ostatnio oszalałam na punkcie przepisów rybnych i Mechcia była tak miła,
że
> przepisała mi przepis z książki "Współczesna kuchnia domowa" (więcej
> szczegół o książce ma Mechcia). Przepis przetestowałam i piszę tutaj;-)))
ciach

> Pozdrawiam,
>
> Kaliope


ciesze sie, ze smakowala wam. ja moze w niedziele zrobie.
z grzaneczkami chrupiacymi i maslem ziolowym.


Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

do magdy Bassett
sos słodko-kwasny
py. offtop do kogos zAustralii!
Ciasto z klątwą :-)
DZIECKO W RODZINIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »