From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryba duszona po prowansalsku (P)
Date: Tue, 15 Jan 2002 19:48:08 +0100
Lines: 52
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3c4479a4$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1011120548 pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl (15 Jan 2002 19:49:08
+0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92065
Ukryj nagłówki
Hejeczka;-)))))
Ostatnio oszalałam na punkcie przepisów rybnych i Mechcia była tak miła, że
przepisała mi przepis z książki "Współczesna kuchnia domowa" (więcej
szczegół o książce ma Mechcia). Przepis przetestowałam i piszę tutaj;-)))
Ryba duszona po prowansalsku
80 dag dorsza lub innej ryby morskiej
2- 3 dymki
1 por
2 strąki czerwonej papryki
1 strąk zielonej
3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub oliwy
szczypta tymianku świeżego lub suszonego
szczypta szałwii
1 listek laurowy
1/2 szk.. białego wina
2/3 szk.. gęstej śmietany
pół kostki bulionowej
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz, sok z 1 cytryny
- dymkę pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem
- por pokroić w krążki wraz z 10 cm. zielonej części
- paprykę pokroić w cienkie plastry, pomidory obrać ze skorki i
pokroić w kostkę
- czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
- na patelni rozgrzać masło lub oliwę, włożyć wszystkie warzywa,
smażyć mieszając, dodać przyprawy, dolać wino i dusić na bardzo
malym gazie przez 10 min. by cześć sosu odparowała.
- rybę pokroić w kawałki.
- śmietanę wymieszać z kostka bulionowa, dolać do warzyw, dodać rybę,
dodać pieprz cayenne, i sok z cytryny. podgrzewać ok. 10 min.
Moje uwagi: paprykę dodałam czerwoną, żółtą i zieloną, było weselej;-))))
Wina dałam 3/4 szklanki, kostkę bulionową całą dodała, zamiast świeżych
pomidorów dałam całą puchę takich cudaczków bez skórki. Potrawę doprawiłam
na pikantno, bo dla mnie troszkę za mdłe było, ale mój mąż podjadacz zjadł
przed dodaniem ostrych ingrediencji i też się zachwycał;-)))))) Rybka
wyszła całkiem pysznościowa, podałam ja z ryżem, całość posypałam obficie
zielonym ;-)))
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|