Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos słodko-kwasny

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos słodko-kwasny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-15 18:27:04

Temat: sos słodko-kwasny
Od: "Teresa Hućko" <a...@r...rz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czasem jadamy z mężem cos szybkiego w malych knajpkach z chińszczyzną gdzie
bardzo nam smakują jarzyny w sosie słodko-kwaśnym. Jak taki sos przyrządzić.
Nie mam książki z chińskimi przepisami i nie mam zamiaru kupować, bo do
książki to trzeba od razu zainwestować w wok i takie inne rózności a nie
czuję takiej potrzeby. Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam Tesia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-15 20:17:36

Temat: Re: sos słodko-kwasny
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

..... Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
> chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
> Pozdrawiam Tesia
-----------------
Ja mam przepis na kurczaka w sosie slodko-kwasnym. Woka nie mam, na zwyklej
patelni smaze. Przepis jest mojej kolezanki, ktora wykarmila tym z 25 glodnych
ludzi na przyjeciu sylvestrowym kilka lat temu:

Kurczak w slodko-kwasnym sosie 4 osoby
400 g piersi kurczakowych bez kosci
3-4 lyzki maki pszennej
3 papryki (najlepiej zielona, czerwona i zolta)
1 puszka krazkow ananasa w wlasnym sosie (okolo 400 g)
5 lyzek oleju
ewentualnie kawalek swiezego imbiru
Sos
1 decyliter wody + kostka buljonowa z kury
1 decylitr soku ananasowego
0,5 decylitra occtu winnego czerwonego
5 lyzek cukru
5 lyzek przecieru pomidorowego
1 lyzka soya
1 lyzka maki ziemniaczanej
Pokroic kurczaka na male kawalki. Posolic, popieprzyc i
obtaczac w mace. Pokroic papryke na paski. Pokroic ananas,
pokroic imbir. Podgrzac 3 lyzki oleju na patelni
i usmazyc kurczaka. Wrzucic reszte skladnikow. Nakryc i
odstawic. Podgrac wode, rozpuscic kostke, wlac reszte
skladnikow (rozpuscic make ziemniaczna w lyzeczce zimnej
wody). Wlac sos ko kurczaka i podgotowac kilka minut na
malym ogniu. Podawac z ryzem.
baska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 08:52:38

Temat: Re: sos słodko-kwasny
Od: "Teresa Hućko" <a...@r...rz.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Teresa Hućko <a...@r...rz.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czasem jadamy z mężem cos szybkiego w malych knajpkach z chińszczyzną
gdzie
> bardzo nam smakują jarzyny w sosie słodko-kwaśnym. Jak taki sos
przyrządzić.
> Nie mam książki z chińskimi przepisami i nie mam zamiaru kupować, bo do
> książki to trzeba od razu zainwestować w wok i takie inne rózności a nie
> czuję takiej potrzeby. Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
> chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
> Pozdrawiam Tesia
>
> Dziękuję za wszystkie przepisy. Od zaraz zacynam próbować wykorzystać
wszystkie po kolei. Będziemy mieć frajdę przez kilka najbliższych dni i
tygodni a może na dłuzej.
:-))) Tesia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

py. offtop do kogos zAustralii!
Ciasto z klątwą :-)
DZIECKO W RODZINIE
Pilnie potrzebny przepis - leniwe!!
troche alkoholowo - galliano i hot shot

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »