| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-15 18:27:04
Temat: sos słodko-kwasnyCzasem jadamy z mężem cos szybkiego w malych knajpkach z chińszczyzną gdzie
bardzo nam smakują jarzyny w sosie słodko-kwaśnym. Jak taki sos przyrządzić.
Nie mam książki z chińskimi przepisami i nie mam zamiaru kupować, bo do
książki to trzeba od razu zainwestować w wok i takie inne rózności a nie
czuję takiej potrzeby. Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam Tesia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-15 20:17:36
Temat: Re: sos słodko-kwasny..... Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
> chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
> Pozdrawiam Tesia
-----------------
Ja mam przepis na kurczaka w sosie slodko-kwasnym. Woka nie mam, na zwyklej
patelni smaze. Przepis jest mojej kolezanki, ktora wykarmila tym z 25 glodnych
ludzi na przyjeciu sylvestrowym kilka lat temu:
Kurczak w slodko-kwasnym sosie 4 osoby
400 g piersi kurczakowych bez kosci
3-4 lyzki maki pszennej
3 papryki (najlepiej zielona, czerwona i zolta)
1 puszka krazkow ananasa w wlasnym sosie (okolo 400 g)
5 lyzek oleju
ewentualnie kawalek swiezego imbiru
Sos
1 decyliter wody + kostka buljonowa z kury
1 decylitr soku ananasowego
0,5 decylitra occtu winnego czerwonego
5 lyzek cukru
5 lyzek przecieru pomidorowego
1 lyzka soya
1 lyzka maki ziemniaczanej
Pokroic kurczaka na male kawalki. Posolic, popieprzyc i
obtaczac w mace. Pokroic papryke na paski. Pokroic ananas,
pokroic imbir. Podgrzac 3 lyzki oleju na patelni
i usmazyc kurczaka. Wrzucic reszte skladnikow. Nakryc i
odstawic. Podgrac wode, rozpuscic kostke, wlac reszte
skladnikow (rozpuscic make ziemniaczna w lyzeczce zimnej
wody). Wlac sos ko kurczaka i podgotowac kilka minut na
malym ogniu. Podawac z ryzem.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 08:52:38
Temat: Re: sos słodko-kwasny
Użytkownik Teresa Hućko <a...@r...rz.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czasem jadamy z mężem cos szybkiego w malych knajpkach z chińszczyzną
gdzie
> bardzo nam smakują jarzyny w sosie słodko-kwaśnym. Jak taki sos
przyrządzić.
> Nie mam książki z chińskimi przepisami i nie mam zamiaru kupować, bo do
> książki to trzeba od razu zainwestować w wok i takie inne rózności a nie
> czuję takiej potrzeby. Jednak sos słodko-kwaśny do jarzyn czy do mięsa
> chciałabym umieć zrobić. Może ktoś mi pomoże.
> Pozdrawiam Tesia
>
> Dziękuję za wszystkie przepisy. Od zaraz zacynam próbować wykorzystać
wszystkie po kolei. Będziemy mieć frajdę przez kilka najbliższych dni i
tygodni a może na dłuzej.
:-))) Tesia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |