| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-27 10:22:45
Temat: Ryba zapiekanaFantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
Charewicz - chwala mu za to.
1 kg filetow mrozonych
1 kg cebuli
pol szklanki majeranku
0,7 - 1 litr kwasnej smietany
sol, pieprz do smaku
olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
jajka, maka do panierowania filetow.
Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
majeranek.
W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
przypiekac na brzegach - juz dobre.
Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-27 11:58:13
Temat: Re: Ryba zapiekanaMariusz pisze:
[...]
> Przepis pochodzi z *Wiadomosci Wedkarskich*. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg *filetow mrozonych*
[...]
Ciekawe gdzie je złowił.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-27 12:04:26
Temat: Re: Ryba zapiekanaMariusz pisze:
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku
> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
> sol, pieprz do smaku
> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
> jajka, maka do panierowania filetow.
>
> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
> ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
> majeranek.
> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
> Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
> przypiekac na brzegach - juz dobre.
>
> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
innym?
Mamqa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-27 12:10:57
Temat: Re: Ryba zapiekana> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?
> Mamqa
Majeranek absolutnie pasuje, ale tez sie zastanawialem nad czyms innym i
nastepnym razem zrobie z koperkiem.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-27 12:26:20
Temat: Re: Ryba zapiekanamamqa pisze:
> Mariusz pisze:
>> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula.
>> Zrobilem wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
>> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
>> Charewicz - chwala mu za to.
>>
>> 1 kg filetow mrozonych
>> 1 kg cebuli
>> pol szklanki majeranku
>> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
>> sol, pieprz do smaku
>> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
>> jajka, maka do panierowania filetow.
>>
>> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make
>> pszeniczna i ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
>> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
>> majeranek.
>> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac
>> smietana. Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak
>> smietana zacznie sie przypiekac na brzegach - juz dobre.
>>
>> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
>> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
>
> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?
Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
:-(
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-27 13:25:50
Temat: Re: Ryba zapiekana> Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
> A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
> :-(
> pozdr. Jerzy
Zasadniczo nie wiem "po jaką cholerę"? Taki jest przepis i wcale nie jest
obowiązkowe go robić, lubić, czy chociaż akceptować. Tak po prostu sobie
autor przepisu wymyślił i ma. Ja tak zrobiłem, smakowało mi i już. Być może
jeszcze kilka rzeczy było w tym przepisie bez sensu, ale taka jego uroda...
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-27 14:08:47
Temat: Re: Ryba zapiekanaMariusz pisze:
>> Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
>> A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
>> :-(
>> pozdr. Jerzy
>
> Zasadniczo nie wiem "po jaką cholerę"? Taki jest przepis i wcale nie jest
> obowiązkowe go robić, lubić, czy chociaż akceptować. Tak po prostu sobie
> autor przepisu wymyślił i ma. Ja tak zrobiłem, smakowało mi i już. Być może
> jeszcze kilka rzeczy było w tym przepisie bez sensu, ale taka jego uroda...
Najlepsze kulinarne przepisy biorą się z biedy* vide kuchnia żydowska (w
pl.).
pozdr. Jerzy
* Jeśli się mylę, to niech ktoś to obali!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-27 15:02:28
Temat: Re: Ryba zapiekanaŚwiadomie, albo i nie Mariusz napisał(a):
> Majeranek absolutnie pasuje, ale tez sie zastanawialem nad czyms innym i
> nastepnym razem zrobie z koperkiem.
- natka pietruszki w sporej ilości
- świeża bazylia
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-27 23:13:14
Temat: Re: Ryba zapiekana> 1 kg filetow mrozonych
Nigdy w życiu!!!
*piotr'ek*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-28 08:49:33
Temat: Re: Ryba zapiekana
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fnhm1m$g00$1@news.onet.pl...
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku
PÓŁ SZKLANKI?!
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |