Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba zapiekana
Date: Sun, 27 Jan 2008 13:26:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <fnhtaf$js1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fnhm1m$g00$1@news.onet.pl> <fnhs05$vvk$1@news.onet.pl>
Reply-To: j...@g...pl
NNTP-Posting-Host: doi171.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1201436818 20353 83.24.116.171 (27 Jan 2008 12:26:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Jan 2008 12:26:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <fnhs05$vvk$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309319
Ukryj nagłówki
mamqa pisze:
> Mariusz pisze:
>> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula.
>> Zrobilem wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
>> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
>> Charewicz - chwala mu za to.
>>
>> 1 kg filetow mrozonych
>> 1 kg cebuli
>> pol szklanki majeranku
>> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
>> sol, pieprz do smaku
>> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
>> jajka, maka do panierowania filetow.
>>
>> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make
>> pszeniczna i ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
>> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
>> majeranek.
>> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac
>> smietana. Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak
>> smietana zacznie sie przypiekac na brzegach - juz dobre.
>>
>> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
>> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
>
> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?
Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
:-(
pozdr. Jerzy
|