Data: 2008-01-27 12:26:20
Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mamqa pisze:
> Mariusz pisze:
>> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula.
>> Zrobilem wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
>> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
>> Charewicz - chwala mu za to.
>>
>> 1 kg filetow mrozonych
>> 1 kg cebuli
>> pol szklanki majeranku
>> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
>> sol, pieprz do smaku
>> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
>> jajka, maka do panierowania filetow.
>>
>> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make
>> pszeniczna i ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
>> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
>> majeranek.
>> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac
>> smietana. Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak
>> smietana zacznie sie przypiekac na brzegach - juz dobre.
>>
>> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
>> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
>
> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?
Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
:-(
pozdr. Jerzy
|