Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ryba zapiekana

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ryba zapiekana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-27 10:22:45

Temat: Ryba zapiekana
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
Charewicz - chwala mu za to.

1 kg filetow mrozonych
1 kg cebuli
pol szklanki majeranku
0,7 - 1 litr kwasnej smietany
sol, pieprz do smaku
olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
jajka, maka do panierowania filetow.

Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
majeranek.
W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
przypiekac na brzegach - juz dobre.

Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.

Mariusz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-27 11:58:13

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz pisze:
[...]
> Przepis pochodzi z *Wiadomosci Wedkarskich*. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg *filetow mrozonych*
[...]

Ciekawe gdzie je złowił.
;-)))
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-27 12:04:26

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: mamqa <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz pisze:
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku
> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
> sol, pieprz do smaku
> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
> jajka, maka do panierowania filetow.
>
> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
> ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
> majeranek.
> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
> Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
> przypiekac na brzegach - juz dobre.
>
> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.

Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
innym?

Mamqa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-27 12:10:57

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?

> Mamqa

Majeranek absolutnie pasuje, ale tez sie zastanawialem nad czyms innym i
nastepnym razem zrobie z koperkiem.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-27 12:26:20

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

mamqa pisze:
> Mariusz pisze:
>> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula.
>> Zrobilem wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
>> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
>> Charewicz - chwala mu za to.
>>
>> 1 kg filetow mrozonych
>> 1 kg cebuli
>> pol szklanki majeranku
>> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
>> sol, pieprz do smaku
>> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
>> jajka, maka do panierowania filetow.
>>
>> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make
>> pszeniczna i ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
>> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
>> majeranek.
>> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac
>> smietana. Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak
>> smietana zacznie sie przypiekac na brzegach - juz dobre.
>>
>> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
>> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
>
> Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
> tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
> innym?

Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
:-(
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-27 13:25:50

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
> A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
> :-(
> pozdr. Jerzy

Zasadniczo nie wiem "po jaką cholerę"? Taki jest przepis i wcale nie jest
obowiązkowe go robić, lubić, czy chociaż akceptować. Tak po prostu sobie
autor przepisu wymyślił i ma. Ja tak zrobiłem, smakowało mi i już. Być może
jeszcze kilka rzeczy było w tym przepisie bez sensu, ale taka jego uroda...


Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-27 14:08:47

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz pisze:
>> Po cholerę smażyć rybę na złoto aby za chwilę ją potraktować jak surowiec?
>> A majeranku tyle chyba po to aby zabić smak ryby.
>> :-(
>> pozdr. Jerzy
>
> Zasadniczo nie wiem "po jaką cholerę"? Taki jest przepis i wcale nie jest
> obowiązkowe go robić, lubić, czy chociaż akceptować. Tak po prostu sobie
> autor przepisu wymyślił i ma. Ja tak zrobiłem, smakowało mi i już. Być może
> jeszcze kilka rzeczy było w tym przepisie bez sensu, ale taka jego uroda...

Najlepsze kulinarne przepisy biorą się z biedy* vide kuchnia żydowska (w
pl.).
pozdr. Jerzy
* Jeśli się mylę, to niech ktoś to obali!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-27 15:02:28

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Mariusz napisał(a):

> Majeranek absolutnie pasuje, ale tez sie zastanawialem nad czyms innym i
> nastepnym razem zrobie z koperkiem.

- natka pietruszki w sporej ilości
- świeża bazylia

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-27 23:13:14

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: "*piotr'ek*" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1 kg filetow mrozonych

Nigdy w życiu!!!

*piotr'ek*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-28 08:49:33

Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fnhm1m$g00$1@news.onet.pl...
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku

PÓŁ SZKLANKI?!

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Z prasy branżowej - Dobre soki domowe - TeSO
Re: Z prasy branżowej - Dobre soki domowe - TeSO
Re: ŚNIADANIE
Re: Czekam na mąkę...
Re: Czekam na mąkę...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »