| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-01 17:52:32
Temat: RyżJadłąm ryż w chińskiej knajpce ryż był przygotowany na dwa sposoby czyli na
parze i drugi sposób to smażony chyba na patelni.
Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie a
potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-01 18:10:45
Temat: Re: Ryż** eva wrote:
> Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie
> a potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
Normalnie ugotować i po jakimś czasie smażyć na woku (musisz mieć
dobrze przejaranego woka bo inaczej będzie przywierał).
Ja najczęściej używam do smażenia ryżu ugotowanego dzień wcześniej,
taki jednodniowy lepiej mi się smaży. Przed wrzuceniem musisz go
rozdrobnić (bo robi się jedna wielka bryła) - najlepiej po prostu
paluchami podzielić na drobne cząstki (jeżeli zwilżysz dłonie w wodzie
to nie powinien się przylepiać).
Smażyć normalnie, na mocno rozgrzany olej, kilka minut energicznie
mieszając, często dodaje się odrobinę kurkumy aby nadać żółty kolor.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-01 18:13:27
Temat: Re: Ryż
"eva" <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:enbhvn$42$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jadłąm ryż w chińskiej knajpce ryż był przygotowany na dwa sposoby czyli
> na parze i drugi sposób to smażony chyba na patelni.
> Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie a
> potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
Każdy ryż można podsmażyć, ale najlepszy jest zrumieniony na sucho na oleju
do koloru złotego, a potem zalany woda lub lepiej bulionem (nawet takim z
kostki, czy z Warzywka) - dużo lepszy smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-01 19:07:42
Temat: Re: Ryż
Użytkownik "eva" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:enbhvn$42$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jadłąm ryż w chińskiej knajpce ryż był przygotowany na dwa sposoby czyli
> na parze i drugi sposób to smażony chyba na patelni.
> Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie a
> potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
Dzięki ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-01 20:58:03
Temat: Re: Ryż
Panslavista napisał(a):
> Każdy ryż można podsmażyć, ale najlepszy jest zrumieniony na sucho na oleju
> do koloru złotego, a potem zalany woda lub lepiej bulionem (nawet takim z
> kostki, czy z Warzywka) - dużo lepszy smak.
I to jest właśnie to - klasyka ż.t.p. chińska :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-04 16:26:17
Temat: Re: Ryżeva napisał(a):
> Jadłąm ryż w chińskiej knajpce ryż był przygotowany na dwa sposoby czyli na
> parze i drugi sposób to smażony chyba na patelni.
> Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie a
> potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
>
>
ja np. ryz na poltwardo nastepnie podsuszam trzymajac przez noc w
lodowce albo na chwile do mikrofali taki smazy mi sie najlepiej - nie
przywiera...
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |