« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-11 23:02:02
Temat: Ryż po meksykańskuI jeszcze jeden. Zawsze mnie tak nocą nachodzi.
To przepis dla wszystkich wielbicieli czosnku i ryżu. Ja zwiększam dawkę
czosnku, ale to już wedle uznania.
Stopień trudności: 2
Koszt: 2
Czas: 1 godzina i 50 minut
Przygotowanie: 1 godzina i 35 minut
Gotowanie: 15 minut
Składniki dla 4 osób:
4 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ryżu
20 dag mięsa wołowego
1/2 czerwonej papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
szczypiorek
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól, pieprz
Przyrządzenie:
1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze
skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować
wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o
zawiesistej konsystencji.
2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju, aż
zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek
oraz szklankę wody. Dusić pod przykry ciem, aż do całkowitego wchłonięcia
wody.
3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę
odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić
solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako
samodzielne danie.
Rada:
Do potrawy najlepiej użyć wołowiny z tylnych części zwierząt, ponieważ
jest delikatna i ma mało ścięgien.
Informacja o produkcie:
Kalorie: 2476 razem - dla 4 osób (6197kcal - 1 porcja)
Zaw. tłuszczu: średnia
Źródło witaminy B, i PP.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
PS Ja nie daję się tej wodzie tak do końca wchłonąć, bo w końcu jeszcze
piętnaście minut ma się pogotować.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-13 06:24:26
Temat: Re: Ryż po meksykańsku> Składniki dla 4 osób:
>
> 4 pomidory
>
> 1 cebula
>
> 3 ząbki czosnku
>
> 1/2 szklanki ryżu
>
> 20 dag mięsa wołowego
>
> 1/2 czerwonej papryki
>
> 1 puszka czerwonej fasoli
>
> 1 puszka kukurydzy
>
> szczypiorek
>
> 3 łyżki oleju
>
> 1 szklanka wody
>
> sól, pieprz
>
>
>
> Przyrządzenie:
>
> 1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze
> skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować
> wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o
> zawiesistej konsystencji.
>
> 2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju, aż
> zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek
> oraz szklankę wody. Dusić pod przykry ciem, aż do całkowitego wchłonięcia
> wody.
>
> 3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę
> odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić
> solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako
> samodzielne danie.
>
>
>
> Rada:
>
> Do potrawy najlepiej użyć wołowiny z tylnych części zwierząt, ponieważ
> jest delikatna i ma mało ścięgien.
>
zrobiłem :) - mniam mniam - trylko zamiast wołowinki - SZYNACZEKA i szczypta
piprzy kajeńskiego (szyneczka gotowana z lamką wina ) polecam - przepis OK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-16 14:23:46
Temat: Re: Ryż po meksykańsku>
> zrobiłem :) - mniam mniam - trylko zamiast wołowinki - SZYNACZEKA i
szczypta
> piprzy kajeńskiego (szyneczka gotowana z lamką wina ) polecam - przepis OK
>
Bardzo mi miło, że Ci smakowało. już się martwiłam, że żadnego odzewu.
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |