Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryż po meksykańsku
Date: 12 Jun 2003 01:02:02 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 91
Message-ID: <001a01c3306d$675b21a0$8900a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055372522 31337 192.168.240.245 (11 Jun 2003 23:02:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jun 2003 23:02:02 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from oemcomputer (ppp-cst202.warszawa.tpnet.pl [194.204.131.202]) by
kogut2.o2.pl (Postfix) with SMTP id E69CE72AE8 for
<p...@n...pl>; Thu, 12 Jun 2003 01:01:20 +0200 (CEST)
X-Received: from oemcomputer (ppp-cst202.warszawa.tpnet.pl [194.204.131.202]) by
kogut2.o2.pl (Postfix) with SMTP id E69CE72AE8 for
<p...@n...pl>; Thu, 12 Jun 2003 01:01:20 +0200 (CEST)
X-Received: from oemcomputer (ppp-cst202.warszawa.tpnet.pl [194.204.131.202]) by
kogut2.o2.pl (Postfix) with SMTP id E69CE72AE8 for
<p...@n...pl>; Thu, 12 Jun 2003 01:01:20 +0200 (CEST)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159651
Ukryj nagłówki
I jeszcze jeden. Zawsze mnie tak nocą nachodzi.
To przepis dla wszystkich wielbicieli czosnku i ryżu. Ja zwiększam dawkę
czosnku, ale to już wedle uznania.
Stopień trudności: 2
Koszt: 2
Czas: 1 godzina i 50 minut
Przygotowanie: 1 godzina i 35 minut
Gotowanie: 15 minut
Składniki dla 4 osób:
4 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ryżu
20 dag mięsa wołowego
1/2 czerwonej papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
szczypiorek
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól, pieprz
Przyrządzenie:
1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze
skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować
wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o
zawiesistej konsystencji.
2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju, aż
zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek
oraz szklankę wody. Dusić pod przykry ciem, aż do całkowitego wchłonięcia
wody.
3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę
odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić
solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako
samodzielne danie.
Rada:
Do potrawy najlepiej użyć wołowiny z tylnych części zwierząt, ponieważ
jest delikatna i ma mało ścięgien.
Informacja o produkcie:
Kalorie: 2476 razem - dla 4 osób (6197kcal - 1 porcja)
Zaw. tłuszczu: średnia
Źródło witaminy B, i PP.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
PS Ja nie daję się tej wodzie tak do końca wchłonąć, bo w końcu jeszcze
piętnaście minut ma się pogotować.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|