Data: 2003-06-13 06:24:26
Temat: Re: Ryż po meksykańsku
Od: "Robert" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Składniki dla 4 osób:
>
> 4 pomidory
>
> 1 cebula
>
> 3 ząbki czosnku
>
> 1/2 szklanki ryżu
>
> 20 dag mięsa wołowego
>
> 1/2 czerwonej papryki
>
> 1 puszka czerwonej fasoli
>
> 1 puszka kukurydzy
>
> szczypiorek
>
> 3 łyżki oleju
>
> 1 szklanka wody
>
> sól, pieprz
>
>
>
> Przyrządzenie:
>
> 1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze
> skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować
> wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o
> zawiesistej konsystencji.
>
> 2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju, aż
> zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek
> oraz szklankę wody. Dusić pod przykry ciem, aż do całkowitego wchłonięcia
> wody.
>
> 3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę
> odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić
> solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako
> samodzielne danie.
>
>
>
> Rada:
>
> Do potrawy najlepiej użyć wołowiny z tylnych części zwierząt, ponieważ
> jest delikatna i ma mało ścięgien.
>
zrobiłem :) - mniam mniam - trylko zamiast wołowinki - SZYNACZEKA i szczypta
piprzy kajeńskiego (szyneczka gotowana z lamką wina ) polecam - przepis OK
|