« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-03 06:31:56
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fb8rta$il9$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:fb8ns8$i24$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
>> napisał w wiadomości news:gbmfd3td5kofri058fif398ftmqrfdu0jc@4ax.com...
>>> Witam,
>>>
>>> Na Wegrzech kilka razy jadlem bardzo smacznie przyrzadzony ryz.
>>> Charakterystyczna cecha byl jego zolty kolor. Orientuje sie ktos jak
>>> sie go robi?
>>>
>>
>> barwienie na yolto rzyu to alko currz, albo kurkuma... stawial bzm jednak
>> na to pierwsze ...
>
> Fajnie się Ciebie czyta Misiek, tak bliskowschodnio ;-)
>
sorry ale nie zauwazylem ze mi sie "klawiatura przesterowala" hehehe "y" z
"z" sie podmienilo heh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-09-03 06:33:43
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"
Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fb96vb$oqm$2@inews.gazeta.pl...
> Misiek pisze:
>>> Na Wegrzech kilka razy jadlem bardzo smacznie przyrzadzony ryz.
>>> Charakterystyczna cecha byl jego zolty kolor. Orientuje sie ktos jak
>>> sie go robi?
>>>
>>
>> barwienie na yolto rzyu to alko currz, albo kurkuma... stawial bzm
>
> ????????
> Ania
Oczywiscie mialo byc:
"... barwienie na zolto ryzu to albo curry albo kurkuma...
stawial bym jednak na to pierwsze..."
i sorry raz jeszcze ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-09-03 15:15:51
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"Marcin E. Hamerla wrote:
> Witam,
>
> Na Wegrzech kilka razy jadlem bardzo smacznie przyrzadzony ryz.
> Charakterystyczna cecha byl jego zolty kolor. Orientuje sie ktos jak
> sie go robi?
W "Gundel's Hungarian Cookbook" znalazłem coś takiego:
"Rice Batthyány Style
Named after Count Lajos Batthyány [...]. The difference between this version
and the usual steamed rice recipe is that instead of water, a dark consommé
is used, which will impart a deep color and unique taste the rice."
Czyli po prostu ryż gotowany w bulionie (consommé) zamiast w wodzie. Nie
wiem, czy o to chodziło, ale tylko ten przepis znalazłem.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-09-04 08:36:46
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"Maciej Jastrzębski napisal(a):
>Named after Count Lajos Batthyány [...]. The difference between this version
>and the usual steamed rice recipe is that instead of water, a dark consommé
>is used, which will impart a deep color and unique taste the rice."
>
> Czyli po prostu ryż gotowany w bulionie (consommé) zamiast w wodzie. Nie
>wiem, czy o to chodziło, ale tylko ten przepis znalazłem.
To moze byc to. Jest jedno ale: ten ryz byl sypki. Jesli dobrze
pamietam gotowany przeze mnie na bulionie ryz byl jednak dosc lepki.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-09-04 08:47:08
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"
"Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote in message
news:gbmfd3td5kofri058fif398ftmqrfdu0jc@4ax.com...
> Witam,
>
> Na Wegrzech kilka razy jadlem bardzo smacznie przyrzadzony ryz.
> Charakterystyczna cecha byl jego zolty kolor. Orientuje sie ktos jak
> sie go robi?
Rozgrzac olej na patelni, wsypac ryz i mieszac, aby sie zezlocil. Zalac
rosolem, woda, lub woda z kostka rosolowa, Warzywkiem itp. zagotowac i
zostawic w cieple, aby doszedl. Proporcje jak na ryz sypki uwzgledniajac
olej.
Taki ryz mozna podawac do wszystkich potraw, gdzie jest stosowany ryz
bialy, ale nie do slodkich (zreszta quod libet...), W moim domu uzywany jest
do faszerowania golabków, papryki, kabaczków itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-09-04 09:44:23
Temat: Re: Ryz "po wegiersku"Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> napisał w
wiadomości news:me9od35d1feq3sb4lpuvout99rg0v4dk3k@4ax.com...
> Maciej Jastrzębski napisal(a):
>
>>Named after Count Lajos Batthyány [...]. The difference between this version
>>and the usual steamed rice recipe is that instead of water, a dark consommé
>>is used, which will impart a deep color and unique taste the rice."
>>
>> Czyli po prostu ryż gotowany w bulionie (consommé) zamiast w wodzie. Nie
>>wiem, czy o to chodziło, ale tylko ten przepis znalazłem.
>
> To moze byc to. Jest jedno ale: ten ryz byl sypki. Jesli dobrze
> pamietam gotowany przeze mnie na bulionie ryz byl jednak dosc lepki.
Ogranicz ilość bulionu. Dobrze robi uprażenie wcześniej tego ryżu na patelni.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |