Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PORY I INNE...

Grupy

Szukaj w grupach

 

PORY I INNE...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-08-30 07:33:25

Temat: PORY I INNE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Potrawa nosi francuską nazwę FEVES DE PRINTEMPS co w wolnym
tłumaczeniu znaczy "łuskany bób wiosną", a ja nazwałbym ją "wiosenny bób".
Przepis wzięty z książeczki przepisów wycinanych z czasopisma "La bonne
cuisine".
Co prawda, bób - jak ktoś nie zamroził - dawno nie jest wiosenny, ale
potra3wa warta zachodu.

Czas przygotowania - 1 godzina, porcje na sześć osób (he..he, Francuzi - ja
miałbym na dwa razy dla siebie samego - taki ze mnie PORTOS bardziej niż
ARAMIS)...
Składniki:

3kg bobu
12 małych karczochów
24 małe białe cebule (i tutaj jest możliwość zamiany części lub całości
cebuli na pory)
20 dag szynki pokrojonej na kawałki
10 dag świeżego masła
1 l wody
sól i pieprz

Wyłuskany bób wrzucić na 5 min do rondla z osoloną wrząca wodą, odcedzić
i odsączyć.
Odsączyć z zalewy karczochy - wziąć z nich środek, cebulę (pory) obrać i
odciąć zielony pęd, pokroić szynkę.
Rozpuścić masło w kokilce, wrzucić cebulę (pory) dodać szynkę, na
zeszkloną cebulę włożyć karczochy i dusić podlewając wodą około 30 min.
dodać obgotowany bób - dusić jeszcze przez 20 min. Podać w naczyniu, w
którym się dusiło (patelnia miedziana lub podobne naczynie z rączkami)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
potrawy z cieleciny - wino
Surówka z kapusty - taka słodko-kwaśna
Pora na pora (prośba o pomoc)
Re: ryby-ale jak?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »