Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PORY I INNE...
Date: Thu, 30 Aug 2007 09:33:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <fb5s6b$hoh$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcb114.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1188459533 18193 83.6.217.114 (30 Aug 2007 07:38:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Aug 2007 07:38:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000769-2, 2007-08-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301174
Ukryj nagłówki
Potrawa nosi francuską nazwę FEVES DE PRINTEMPS co w wolnym
tłumaczeniu znaczy "łuskany bób wiosną", a ja nazwałbym ją "wiosenny bób".
Przepis wzięty z książeczki przepisów wycinanych z czasopisma "La bonne
cuisine".
Co prawda, bób - jak ktoś nie zamroził - dawno nie jest wiosenny, ale
potra3wa warta zachodu.
Czas przygotowania - 1 godzina, porcje na sześć osób (he..he, Francuzi - ja
miałbym na dwa razy dla siebie samego - taki ze mnie PORTOS bardziej niż
ARAMIS)...
Składniki:
3kg bobu
12 małych karczochów
24 małe białe cebule (i tutaj jest możliwość zamiany części lub całości
cebuli na pory)
20 dag szynki pokrojonej na kawałki
10 dag świeżego masła
1 l wody
sól i pieprz
Wyłuskany bób wrzucić na 5 min do rondla z osoloną wrząca wodą, odcedzić
i odsączyć.
Odsączyć z zalewy karczochy - wziąć z nich środek, cebulę (pory) obrać i
odciąć zielony pęd, pokroić szynkę.
Rozpuścić masło w kokilce, wrzucić cebulę (pory) dodać szynkę, na
zeszkloną cebulę włożyć karczochy i dusić podlewając wodą około 30 min.
dodać obgotowany bób - dusić jeszcze przez 20 min. Podać w naczyniu, w
którym się dusiło (patelnia miedziana lub podobne naczynie z rączkami)
|